Segít az app

2024.08.25. 20:00

Elhullott állatba botlunk? Így cselekedjünk azonnal!

Mi a teendő, ha egy séta során vagy éppen az úton elhullott állattal találkozunk? Hogyan búcsúzzunk el méltó módon szeretett házi kedvencünktől? Állampolgárokként, városlakóként nekünk is felelősségünk van az ilyen szituációkban. Ma már applikációk is segítik a bejelentést, amit egészségünk szempontjából is fontos lenne megtenni.

Balogh Éva

Elhullott állatba botlani akár városon belül, akár városon kívül nem lélekemelő pillanat. A helyzet nemcsak szívszorító, hanem elég zavarba ejtő is lehet. De vajon tudjuk, mit kell tenni ilyenkor? Akár városlakóként, akár állampolgárként fontos kötelességünknek érezni, hogy az ilyen eseteket ne hagyjuk figyelmen kívül. A bejelentés és a megfelelő intézkedések nemcsak a környezet tisztaságát szolgálják, hanem közösségünk egészségét is védik.

borztetem
Egy borztetem a Bartina utcában idén februárban 

Elpusztult házi kedvenc: Az utolsó szeretet gesztusa

Amikor egy szeretett házi kedvenc távozik az élők sorából, a fájdalom mellett gyakran felmerül a kérdés, hogyan is búcsúzzunk el tőle méltó módon. Az elhullott állatokkal kapcsolatos szabályok szerint több lehetőségünk is van: eltemethetjük a saját kertünkben, ha a talajviszonyok ezt megengedik, de választhatjuk a hamvasztást vagy egy kisállat temetőt is, ahol gondoskodnak kedvencünk békés nyugalmáról. Az ilyen döntések nemcsak a jogszabályok betartásáról szólnak, hanem arról is, hogy utoljára is gondoskodjunk hű társunkról. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kertben történő eltemetés esetén csak évi 100 kg össztömegig van lehetőség erre, és a talajvíz szintjének is megfelelően alacsonynak kell lennie. 

Talált tetem az úton? Ne érjünk hozzá, inkább cselekedjünk helyesen!

Mindannyian láttunk már elütött állatot az út szélén, de vajon tudjuk, mit kell ilyenkor tenni? A válasz egyszerű: semmiképpen se nyúljunk hozzá! Az úton heverő tetem nemcsak szomorú látvány, hanem potenciális egészségügyi veszélyforrás is. A legjobb, ha azonnal értesítjük a megfelelő hatóságot: ha lakott területen belül vagyunk, az önkormányzatot, míg lakott területen kívül a Magyar Közút Nonprofit Zrt.–t kell értesíteni. Ha vadat ütöttünk el, a helyi vadásztársaságot kell értesíteni, hiszen a vadásztársaság felel a vadon élő állatokért– tájékoztat Hajdú József, a Dunagyöngye Bogyiszlói Vadásztársaság elnöke. 

Lakott területen belül az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás, ha hívjuk a gyepmestert, aki gondoskodik az elhullott állatok elszállításáról. Ha hasonló helyzetben találjuk magunkat, ne habozzunk, telefonáljunk a gyepmesternek.

Egészségügyi kockázatok: Miért fontos a gyors intézkedés?

Egy elhullott állat látványa önmagában is kellemetlen, de a meleg hónapokban komoly egészségügyi kockázatokat hordozhat. A bomlás során ugyanis elszaporodhatnak a kórokozók, amelyek veszélyesek lehetnek az emberekre és a háziállatokra is. Ezért fontos, hogy az ilyen tetemeket minél hamarabb eltávolítsák és szakszerűen ártalmatlanítsák. A gyors bejelentés nemcsak a környezet tisztaságát szolgálja, hanem a közegészség védelmét is.

Modern megoldások: Egy applikáció, ami segít

Ma már egy egyszerű applikáció segítségével is jelenthetjük, ha elhullott állatot találunk. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kifejlesztett egy mobilalkalmazást, amelyen keresztül bárki könnyen bejelentheti a talált tetemeket. Ez az adatbázis segít a szakembereknek, hogy nyomon kövessék a vadon élő állatok pusztulásának okait, és megfelelő védelmi intézkedéseket hozzanak. Tehát, ha legközelebb egy séta során elhullott állatot találunk, csak kapjuk elő a telefont, és jelentsük az esetet a TOTEM adatgyűjtő applikáció felületén – ezzel is hozzájárulunk a természetvédelemhez!

Bármennyire is kellemetlen találkozni egy elhullott állattal, fontos, hogy tudjuk, mit kell tennünk. Legyen szó házi kedvencről vagy vadon élő állatról, mindig gondoskodjunk a megfelelő lépésekről. Nemcsak azért, hogy betartsuk a szabályokat, hanem hogy védjük környezetünket és közösségünk egészségét. A modern technológia segítségével pedig most már könnyen hozzájárulhatunk a természetvédelemhez, akár egy applikációval is!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában