Zárolta a pénzintézet a bankszámlát

2024.08.18. 07:00

Elhunyt a férjem, nem jutok hozzá a közös bankszámlához

Az emberek életében a pénz fontos szerepet tölt be, a pénzügyi döntések mögött pedig gyakran racionális tényezők állnak, közös a család bankszámlája. – Elhunyt a férjem – írta olvasónk – nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, zárolta a bank a számlánkat, így a havi rezsit sem tudjuk kifizetni. Mi ilyenkor a teendő?

Mauthner Ilona

A napi pénzügyek rendezése felértékelődik akkor, amikor – közös bankszámla esetén – az egyik házastárs meghal. Hirtelen elhunyt a férjem: hogy juthatok hozzá a közös kasszához? – a témával a Napi.hu is foglalkozott.

Elhunyt a férjem, a hagyatéki eljárásig, hogyan juthatok a közös bankszámlánkhoz?
Elhunyt a férjem, a hagyatéki eljárásig, hogyan juthatok a közös bankszámlánkhoz?
Fotó: Shutterstock (illusztráció) / Forrás: Shutterstock

Elhunyt a férjem, az ő nevén volt minden

– Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk nemrég. A férjem a covid áldozata lett, én pedig itt maradtam két általános iskolás és egy óvodás gyerekkel. Mivel három gyereket neveltünk, én nem mentem vissza dolgozni azóta sem, jövedelmem nincs. A férjem volt a fő kereső a családban, az ő nevén van minden, a bankszámlák, az értékpapírok, ingatlan, autó minden, de ezek a családhoz tartoznak, én és a gyerekek is ebből éltünk eddig.

Végrendeletet nem írt, nem számítottunk erre a tragédiára, csak 49 éves volt. Tudom, hogy van pénzünk a bankban, a pin-kódot is tudom a kártyához, vannak megtakarítások, de azt mondják az ismerőseim, hogy ne vegyem ki, mert az nem biztos, hogy legális.

Most baráti kölcsönökből élünk, fizetjük a számlákat, hiába van pénzünk elvileg. Rettenetesen nehéz a helyzetünk minden szempontból, lelkileg is megvisel bennünket a mostani helyzet és anyagilag is.

Hogyan juthatna hozzá a család ezekhez a pénzekhez mielőbb?

Hagyatéki tárgyalásig zárolás van

– A bankszámla tulajdonosának halála után a bankoknak kötelességük zárolni az elhunyt bankszámláját, így senki sem férhet hozzá a vagyonhoz, amíg le nem zajlott a hagyatéki tárgyalás. Ez az eljárás védi egyebek mellett az olyan kiskorú gyerekek érdekeit, mint az ön gyermekei is, ha például mindkét szülőt elveszítették, nehogy más rokonok, ismeretlenek, ismerősök kisemmizhessék őket – tájékoztatta az özvegyet a szakértő jogász.

Fő szabályként az elhunyt gyermekeié az örökség, a gyermekek mellett az elhunyt házastársát megilleti az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon a holtig tartó haszonélvezeti jog, továbbá a hagyaték többi részéből egy gyermekrész.

Három gyermek és a feleség öröklése

Ha például az örökhagyónak volt három gyereke és egy felesége, ahogy levélírónk esetében, a hagyatékában pedig van egy közösen lakott lakás és más értéktárgyak, akkor a közösen lakott lakást az örökhagyó gyerekei öröklik egyharmad–egyharmad arányban, a feleség haszonélvezeti jogával terhelten, a többi vagyonelemet, például az értékpapírokat pedig a gyermekek és a házastárs öröklik egynegyed–egynegyed arányban.

Fontos tudni, hogy a gyermekek tulajdonában álló ingatlan tulajdonának átruházására vagy bármely módon történő megterhelésére vonatkozó törvényes képviselői jognyilatkozat jóváhagyására akkor kerülhet sor, ha a gyámhivatal az eset összes körülményeit mérlegelve azt állapítja meg, hogy az ügylet a gyermek érdekében áll.

A feleség jogosultsága a gyermekek pénzének és értéktárgyainak kezelésében is korlátozott lesz. A gyerekek örökségét pénzintézeteknél gyámhatósági fenntartásos betétben kell elhelyezni.

A gyámhatóság adhat engedélyt 

A letétbe elhelyezett pénz feletti rendelkezésre a gyámhivatal csak a törvényes képviselőt jogosíthatja fel, a pénz felvételére általában csak akkor kerülhet sor, ha a gyermek valamilyen szükségletét kell finanszírozni, amely fedezésének költségeit a szülő vállalni nem tudja, vagy a gyermek pénzének más, kedvezőbb befektetésére van lehetőség, mint a gyámhatósági fenntartásos betét. A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a gyermek érdekében a gyámhatóság engedélyt adjon a betétben elhelyezett pénznek államilag garantált értékpapírba, biztosítási kötvénybe, ingó- vagy ingatlan vagyonban történő befektetésére.

Érdemes kedvezményezettet megjelölni

Vannak olyan megtakarítások, amelyekhez már a hagyatéki tárgyalás előtt is hozzáférhetnek a kedvezményezettek. Ha kedvezményezettet jelölt meg az elhunyt, akkor ezek a megtakarítások egy az egyben kikerülnek a hagyatékból, és csak a kedvezményezettet illetik meg.

Meg lehet adni haláleseti kedvezményezettet a bankszámlához, ha a férje így tett korábban, és a feleség a kedvezményezett, akkor a bankszámla felett rendelkezhet. Ellenkező esetben még a társkártyát sem használhatja a bankszámlán lévő összeg felvételéhez. Szintén a kedvezményezett kaphatja meg az életbiztosításokban lévő megtakarítást, valamint a nyugdíjpénztárakban, egészségpénztárakban felhalmozott összeget, ha az elhunyt korábban adott meg ilyen megbízást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában