Hajdan

2024.08.03. 18:09

Elszaporodtak a darazsak a szekszárdi határban

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Teol.hu

Darazsak elszaporodásának ideje augusztus, idén az átlagosnál több lesz belőlük

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

100 ÉVE Megindult a teherhajózás a Sión. Múlt hó 22-éveI megkezdődött a Sió–Kapos hajózási vállalat üzemében a Sión való teherhajózás. Akinek szállítani valója van Budapestről, az forduljon Kompolty Jób (helyesen: Kompolthy, tengerészzászlósként kétszer körülhajózta a Földet, 1900-1902-ben az osztrák–magyar kereskedelmi flotta kapitánya volt, 1902-ben a kínai posta tisztje lett - a szerk.) fuvarozási vállalatához, Egyetem-utca 3. Szekszárdon pedig Éri László banküzletéhez. (Tolnamegyei Ujság, 1924. augusztus 2.)

100 ÉVE Követendő példa. A mostani anyagias, kufár világban szép példát mutatott Lampek István tolnai hentes, amidőn súlyos betegségéből felgyógyulva, Isten dicsőségére a tolnai hatalmas Szentháromság szobrot megújíttatta, mintegy 6.000,000 koronát áldozván a szent célra. A rendbehozott szoborcsoport szépen díszíti Tolna főterét. (Tolnamegyei Ujság, 1924. augusztus 2.)

100 ÉVE Megkezdték a Bálint híd építését. A szekszárdi felsővárosi lakosok régi óhajtását teljesíti a város. Az elmúlt héten megkezdték a Bálint- híd építését, amelynek tervét Farkas Imre városi főmérnök készítette el, akinek vezetése mellett folynak az építési munkálatok, amelyek előreláthatólag október végére befejezést is nyernek. (Tolnamegyei Ujság, 1924. augusztus 2.)

90 ÉVE Hamis ötvenfilléresek Bátaszéken. König József Máv. felügyelő, bátaszéki állomásfőnök két darab hamis ötvenfillérest szolgáltatott be a csendőrségnek. A hamisítványokat a vasúti pénztárban találta. A csendőrség az ügyben megindította a nyomozást. (Tolnamegyei Ujság, 1934. augusztus 1.)

90 ÉVE Darázsirtás. A szekszárdi határban igen elszaporodtak a darazsak és nagy károkat okosnak a szőlőkben és gyümölcsösökben. A polgármesteri hivatal felszólította a gazdaközönséget, hogy egyöntetű eljárással irtsa a darazsakat és különös gonddal pusztítsa el a darázsfészkeket. (Tolnamegyei Ujság, 1934. augusztus 1.)

90 ÉVE Gyújtogatás Nakon. Pintér Imre 59 éves naki lakos még június hó 1-én bosszúból felgyújtotta egyik haragosának a közös szérűn levő szalmakazlát. A tűz hamarosan elharapódzott és Nagy Sándor és négy társa szalmája, gabonája és két ház és az ingóságok is a tűz martalékává lettek. A kár meghaladja a 3000 pengőt. (Tolnamegyei Ujság, 1934. augusztus 1.)

60 ÉVE Csúcsra járatás. Égetési rekordteljesítményt értek el júliusban a Szekszárd-palánki Téglagyárban. 1 150 000 téglát égettek egy hónap alatt. Az eddigi havi csúcsteljesítmény 1 080 000 volt. (Tolna Megyei Népújság, 1964. augusztus 2.)

60 ÉVE Megkezdték paradicsom feldolgozását a Paksi Konzervgyárban. A tervek szerint az idény végéig hatszáz vagon paradicsomot dolgoznak fel. amelynek egy kisebb részéből lecsó készül, a többiből üveges, sűrített paradicsom lesz. Jelenleg napi tizenöt vagon paradicsom kerül feldolgozásra és úgy számítják, hogy a hatszáz vagonos tervet túlteljesítik. (Tolna Megyei Népújság, 1964. augusztus 4.)

60 ÉVE Virágzik a filodendron. Sokan keresik fel a bonyhádi II-es számú általános iskola télikertjét, ahol több éves gondos ápolás eredményeként virágba borult a filodendron — írja Hátszegi Gyula kertész, levelezőnk. A mexikói származású szobanövény, amelynek levelei egy méternél is nagyobbra nőttek Bonyhádon, 30-50 évenként szokott virágozni. A bonyhádi iskolában hét bimbót hozott, s egymás után nyitnak ki tengeri kagylóhoz hasonló különlegesen szép virágai. A bonyhádi fotóamatőrök valósággal versenyeznek egymással, hogy minél több színes felvételen örökítsék meg a ritkán látható, gyönyörű virágot. (Tolna Megyei Népújság, 1964. augusztus 1.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában