Népviseletek versenye

2024.08.01. 20:00

Hajszál híján nem indult a versenyen, majd első helyezett lett

Magenheim Kinga kiemelkedő eredményt ért el Mohácson, a Dunamenti Halfesztivál Tracht versenyén. Kinga hagyományos sváb népviseletben mutatta be családja és nemzetisége értékeit, nagymamája segítségével és támogatásával. A versenyen méltón képviselte települése, Zomba kulturális örökségét.

Farkas Eszter

A Tracht versenyen hagyományos sváb népviselet kategóriában első helyezést ért el Magenheim Kinga Fotó: Beküldött fotó

Ahogy azt korábban már megírtuk, a Dunamenti Halfesztiválra Tolna vármegye több csoportja is ellátogatott és bemutatkozott. Az esemény már pénteken kezdetét vette, ahol a látogatók egy Tracht (népviseleti) szépségversenyen is részt vehettek. Ezen különösen jól szerepelt Magenheim Kinga, aki Zombáról érkezett. Kinga az első helyezést viselet kategóriában, a második helyezést pedig dirndl kategóriában szerezte meg, ezzel is öregbítve települése hírnevét.

A Tracht versenyen hagyományos sváb népviselet kategóriában első helyezést ért el Magenheim Kinga
A Tracht versenyen hagyományos sváb népviselet kategóriában első helyezést ért el Magenheim Kinga
Fotó: Beküldött fotó

– Már nagyon régóta terveztem eljutni egy ilyen versenyre, de sajnos mindig csak utólag értesültem ezekről a lehetőségekről – mondta Kinga. – Most viszont épp hazafelé tartottam, amikor a Facebook feldobta ezt az eseményt. Láttam ugyan, hogy két nap múlva lesz a verseny, de úgy voltam vele, hogy ezt a lehetőséget nem hagyhatom ki.

Ezzel pedig Kinga kiváló döntést hozott, de csak a szerencsén múlt, hogy indulni tudott a versenyen.

– Hatalmas szerencsém volt, nemcsak a jelentkezéssel kapcsolatban, mivel a nagymamám pont másnapra tervezte, hogy kimossa a ruhákat, amelyeknek a keményítése ezután bizony napokig tartott volna. Egy nappal a megmérettetés előtt kisebb igazítások után már készen is álltak a viseleteim a megmérettetésre.

Emlékezetes előkészület és részvétel a versenyen

Kinga a szervezőkkel való kapcsolatfelvétel után gyorsan jelentkezett a versenyre. A nemzetiségi kategóriában négyen, míg a dirndl kategóriában tizenöten indultak. Bár az első helyet dirndl kategóriában másnak ítélték, Kinga számára a részvétel és a hagyományok bemutatása volt a legfontosabb. Kinga 81 éves nagymamája, Magenheim Katalin szintén elkísérte őt a versenyre, hogy jelenlétével is támogassa unokáját.

Kulturális Programok és Hagyományőrzés

Szombaton a kulturális programoké volt a főszerep, ahol Németkér, Mórágy és Bonyhád is bemutatkozott. Az előadások során a látogatók betekintést nyerhettek ezeknek a településeknek a hagyományaiba és kulturális örökségébe. Kinga ünnepi viselete az 1800-as évekre nyúlik vissza, az ükmamája ruhájának pontos mása, ugyanis azzal megegyező anyagokból és technikával készült. 

– A kötényt nagymamám készítette, a szoknya pedig kázsmér anyagból készült, amit még bársonyból szoktak egyébként varrni. A kötény megkötése jelentőséggel bír: jobb oldalt megkötve azt jelzi, hogy az illetőnek párja van vagy házas, hátul megkötve özvegy, balra, ha valaki hajadon, elől pedig a kislányokét kötötték meg.

Büszkeség és Tiszteletadás

Kingát már hároméves kora óta foglalkoztatja a néptánc, Zombán kezdett táncolni, majd a Bartina Néptánccsoportba került át, később pedig már modern táncokkal is foglalkozott. Családja belenevelte a hagyományok szeretetét, és ma már ezt a tudást üdítő jellegű előadásokon adja vissza. Következő előadása Bonyhádon lesz, legutóbb pedig régi iskolájának nemzetiségi témahetén tartott kötetlen beszélgetést a gyerekekkel.

Kinga számára a népviseleti versenyen való részvétel és a győzelem nem csupán személyes siker, hanem a felmenői kitartásának és szenvedéseinek tisztelete is. – Sok embernek kellett évtizedekig szenvednie azért, hogy most ilyen büszkén állhassak a nemzetiségemmel színpadra – mondta Kinga.

– A nagymamám érdeme az első két helyezés, hiszen az ő fáradságos munkájának köszönhetők ezek a gyönyörű viseletek. Én csak felhúztam és mosolyogva bemutattam őket a nagyközönségnek.

Ezzel a győzelemmel Kinga egész családja és nemzetisége előtt tiszteleg, megőrizve és továbbadva a sváb hagyományokat a következő generációk számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában