Támogatás

2024.08.21. 07:00

Így szerezhető meg a kedvezményes jogosítvány

Szeptember elsejétől nyílik lehetőségük a gimnáziumok és szakiskolák végzős diákjainak arra, hogy jelentkezzenek az ingyenesen elvégezhető KRESZ tanfolyamra. Mutatjuk milyen módon történik majd az ingyenes jogosítvány megszerzése.

Bencze Péter

Már ősszel elindulnak az ingyenes jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamok – derült ki a honvédelmi tárca egy korábbi közleményéből. A projekthez kapcsolódó pilotprogramban már hetek óta zajlik a kijelöltek szakoktatók képzése. Az ingyenes jogosítvány megszerzésének lehetősége a végzős középiskolás diákoknak jelent majd komoly lehetőséget.

Szeptemberben indul az ingyenes jogosítvány megszerzését támogató program. A fotó illusztráció
Szeptemberben indul az ingyenes jogosítvány megszerzését támogató program. A fotó illusztráció
Forrás: MW archívum

Így szerezhető meg az ingyenes jogosítvány

Márciusban még államtitkárként számolt be az azóta már Igazságügyi Miniszterré kinevezett Tuzson Bence, hogy szeptemberől az állam átvállalja a végzős középsikás diákoktól a jogosítvány megszerzéséhez szükséges anyagi kiadások legnagyobb részét. A politikus akkor azt mondta, a középiskolai képzésbe beépítik  a KRESZ és az egészségügyi tanfolyamokat.

Tuzson Bence arról is beszámolt az év harmadik hónapjában, hogy az oktatás idén úgynevezett pilot jeleggel indítja el az állam, vagyis afféle tesztüzemként funckiónál majd a kezdeti időszakban.

Május végén kijött az a kormányrendelet is, amiből kiderült, hogy néz majd ki az ingyenes jogosítványhoz kapcsolódó képzés a gyakorlatban. Eszerint azt a tanulók vélhetően online végezhetik majd el hasonlóan azokhoz, akik korábban, vagy a nem kedvezményes lehetőségnek köszönhetően szereznek jogosítványt. A modulok teljesítését követően az iskolák igazolást állítanak ki arról, hogy a fiatalok teljesítették a közlekedési alapismeretek és az elsősegélynyújtásra vonatkozó vizsgákat, majd ezt a dokumentüumot azt intézmények küldik meg a vizsgaközpontba, hogy a tanulók megkezdhessék a gyakorlati képzéseket.

Hetek óta képzik már az oktatókat

A gyakorlati képzések megszervezésének lebonyolításért felelős KTI Nonprofit Kft. már júliusban elkezdte a programban résztvevő oktatók képzését. Ezt korábban a Honvédelmi Minisztérium közölte. A katonák felkészítésére idén 527, jövőre pedig 832 millió forintot biztosít a kormány.

A szakoktatói képzésben azok, a Magyar Honvédség állományában szolgáló hivatásos katonák vehetnek részt, akik már betöltötték a huszonharmadik életévüket, legalább középiskolai érettségivel, valamint minimum két éve érvényes „B" kategóriás vezetői engedéllyel és egészségügyi alkalmassági vizsgával rendelkeznek.

A jogszabálymódosítás értelmében már az idei tanévtől kezdve lehetőség nyílik arra, hogy a középiskolákban is oktassák a KRESZ-t és egyéb járművezetéshez kapcsolódó elméleti tudnivalókat. Az intézmények, tehát a gimnáziumok és a szakképző iskolák emellett felhatalmazást kapnak az elméleti vizsgák lebonyolítására is anélkül, hogy ehhez külön engedélyre lenne szükségük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában