Az emberismeret és a segítőkészség jellemezte

2024.08.23. 20:00

Nemcsak a családja, egész Fadd gyászolja

A korábbi faddi polgármester, Fülöp János augusztus 22-én elhunyt. Betegsége miatt 2022-ben vonult vissza. Gyászszertartása augusztus 27-én lesz a nagyközség templomában. Az alábbiakban olyanok emlékeznek rá, akikkel pályája során szoros szakmai-baráti kapcsolatban állt.

Wessely Gábor

Fülöp János (jobbról) és dr. Horváth Kálmán a faddi bölcsőde 2021-es avatóünnepségén (a szerző fotója)

Elhunyt Fülöp János, aki hosszú időn keresztül volt Fadd polgármestere. Temetése augusztus 27-én lesz. Sokan ismerték és tisztelték. Néhányakat arra kértünk, hogy mondják el a vele kapcsolatos legfontosabb gondolataikat, emlékeiket. Mindenki szerint segítőkész, a közösséget szolgáló ember volt.
Dr. Horváth Kálmán főispán: 
– Megdöbbentett a hír, hogy Fülöp János, akit mi, régi ismerősei, barátai évtizedek óta Süninek becéztünk, meghalt. Természetesen tudtam a betegségéről, mégis megrázott a megmásíthatatlan tény, hogy eltávozott. Olyan ember volt, aki a közösségért, a településért élt és dolgozott. Kereste a pályázati, fejlesztési lehetőségeket, igyekezett mindent célszerűen és szakszerűen, gördülékenyen megvalósítani, amihez, szükség esetén tőlünk (a hivataltól) is kért szakmai véleményt, támogatást. Hatalmas veszteség a faddiaknak, de a vármegyének is, hogy elveszítettük. 
Rostás Jenő apát-plébános:
– Nemcsak polgármester volt, de tíz éven keresztül az egyházközség világi elnöke is. Sok beruházás fűződött a nevéhez; építkezések, felújítások: óvoda, iskola, bölcsőde, rendőrség, egészségház. Támogatta az önkormányzat részéről, a temetői stációk rendbetételét is. (Amit már az utódja fizetett ki, mert ő, egészségi problémái miatt 2022-ben lemondott.) Temetési szertartását augusztus 27-én 15 órai kezdettel tartjuk a templomban. Ott lesz felravatalozva. Ott búcsúzhatnak el tőle a gyászolók. A temetőbe, a rokonok kérésére, csak a szűk családi kör kíséri ki. 
Fodor József roma vezető:
– Két éve mentem nyugdíjba, azelőtt a faddi cigány önkormányzat elnöke voltam. Fülöp Jánossal 22 évet dolgoztam egy testületben; először képviselő volt, aztán polgármester lett. Tudott bánni az emberekkel, a cigányokkal is, ami Faddon nem könnyű feladat. De benne megvolt a kellő emberismeret, és rám is számíthatott, akit barátjaként kezelt. Átlátta a problémákat, és megtalálta a lehető legjobb megoldást mindenre. A segítőkészség jellemezte. Nagyon jól lehetett vele együttműködni.  
Bordács József polgármester:
– Hosszan küzdött a betegséggel, nagyon sajnáljuk, hogy meghalt. A nagyközség polgármestere volt Fülöp János 17 évig, majd a betegsége miatt lemondott. Utódául 2022-ben engem választottak meg. Ekkor ismertem meg igazán az emberi nagyságát. Egyrészt korrekt módon átadta az ügyeket, másrészt a továbbiakban is számíthattam rá. Visszavonult, de szívesen adott tanácsokat, kiállt ügyek mellett, megmozgatta a kapcsolatait, ha a közösség érdeke úgy kívánta. Miközben vívta a harcát a halálos kórral. Leköszönése után nemsokkal díszpolgári címet adományoztunk neki. Véleményem szerint a rendszerváltás óta ő volt a település legtevékenyebb, legeredményesebb polgármestere. Azt hiszem, hogy elmondható: nemcsak a családja, de egész Fadd gyászolja.

Szavazott a lemondása utáni, 2022-es időközi választáson (a szerző fotója)

Jó kapcsolatot ápolt a sajtóval

Újságírói szemmel nézve ideális nyilatkozó, ideális interjúalany volt Fülöp János. Kapásból válaszolt a kérdésekre, és a visszakérdezések sem hozták zavarba. Tudta a futó projektek költségét, átadási határidejét; mindig képben volt, ahogy egy jó gazdától, egy jó településvezetőtől elvárható. Sztorikat, háttérinformációkat is hozzáfűzött a tájékoztatókhoz, és olyan dolgokat is, amelyek a megértéshez szükségesek voltak, de a publikációjuktól kérte, hogy tekintsünk el. Partnerként kezelte a sajtó munkatársait, akikkel együtt kell dolgozni az ügy, a körültekintő tájékoztatás érdekében. Nem volt bármi áron szereplős, nyomulós alkat. Sokszor részt vett olyan rendezvényeken – könyvbemutatókon, kiállításmegnyitókon – amelyeken semmi szerepe nem volt (nem kérték fel beszédre, megnyitóra), csak érdekelte az esemény. Elment, leült a hátsó sorba, élvezni a műsort és tapsolni. Most máshová ment el. Ott nem tudjuk, hogy milyen a műsor, de azt látjuk, hogy itt neki tapsolnak.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában