Terjed a betegség

2024.08.07. 07:00

Kiszáradást okozhat a norovírus kórokozója

Néhány nappal ezelőtt a Redditen terjedt el a hír, miszerint egy hazai zenei fesztiválon sokan norovírustól fertőződtek meg. Ezek a kórokozók áprilisban Temesváron okoztak tömeges fertőzést. Akkor 30 diák és 12 felnőtt került kórházba. Mutatjuk mi a rettegett norovírus kórokozója, és hogy miként lehet ellene védekezni.

Bencze Péter

Az elmúlt napokban többen is hasmenés és hányás miatt keresték fel Dr. Barna Györgyi tolnai rendelőjét. Az elismert gyermekorvos azt mondja, ezek akár a norovírus tünetei is lehetnek, de mivel széklettenyésztésekre nem került sor, így nem lehet egyértelműen kijelenteni a vírus jelenlétét. A norovírus kórokozója nagyon hasonlít a rotavíruséra. Annál viszont sokkal ellenállóbb és könnyebben fertőzi meg az embert.

kórokozó, norovírus, laboratórium, orvos
Súlyos esetben akár kiszáradást is okozhat a norovírus kórokozója. Illusztráció: Getty Images

Sokkal ellenállóbb mint a rotavírus

Az intenzív hányással, hasmenéssel járó, néháy nap alatt lecsengő betegséget az úgynevezett Norovírus nemzetségbe tartozó vírusok okozzák. Legtöbbször a rotavírusok mellett a norovírusok felelősek gasztroenteritisz betegségek nagy részéért. Egy kutatás szerint évente a világon kettőszázezer ember halálát okozzák ezek a vírusok. 

A norovírusok a világon mindenhol jelen vannak és rendkívül ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben. A különböző felületeken több mint 12 órán át életképesek maradnak, és 60 Celsius fokig ellenállnak a hőhatásnak. Számos fertőtlenítő szer hatástalan velük szemben. Nagyon erősen fertőzőképesek, már egészen kis mennyiségű vírus betegséget tud okozni.

Így védekezhet a norovírus kórokozója ellen

A legfontosabb, hogy közösségi terekben strandokon, nyilvános szórakozóhelyeken, éttermekben renkívüli módon figyeljünk a személyes higiéniánkra. Ha lehet, mossunk minél többször kezet és hordjunk magunkkal alkoholos bőrfertőtlenítőt.

Dr. Barna Györgyi azt mondja, a legtöbb hányással és hasmenéssel járó betegség ellen – amennyiben már elkaptuk – a leghatékoyabban intenzív folyadék kúrával lehet védekezni. A már megfertőzödött szervezet könnyen kiszáradhat, ezért hasmenés idején fontos a hidratálás, a elvesző folyadék pótlása. Hányás esetén érdemes kanalanként pótolni a folyadékot. És hasznos lehet probiotikum, valamint a sót pótló oldat fogyasztása is. A szakértő szerint ugyanakkor mindenképpen kerülni kell az antibiotikum használatát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában