Kitüntetések

2024.08.20. 14:00

Szekszárd kiválóságait díjazták a Szent István-napi ünnepi közgyűlésen (galéria)

Szekszárd tartva magát a hagyományokhoz, a Szent István–napi ünnepi közgyűlésen 22 polgárt tüntetett ki kiemelkedő teljesítményéért. Berlinger Attila polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a jövő építése csak hitre és kitartó munkára alapozható. A díjazottak között olyan személyek és közösségek vannak, akik a város fejlődéséhez és a közélethez való hozzájárulásukkal érdemelték ki az elismerést.

Balogh Éva

Szekszárd városa idén is méltóságteljesen emlékezett meg államalapító Szent István királyunkról, amelynek központi eseménye az ünnepi közgyűlés volt augusztus 20– án, a Babits Mihály Kulturális Központban. Berlinger Attila polgármester köszöntőjében nem csak a múlt fontosságát, Szent István történelmi örökségét méltatta, hanem a jelen kihívásaira is felhívta a figyelmet. 

Szent István–nap, közgyűlés, berlinger attila, kaczián jános, kitüntetés, szekszárd város díszpolgára
Kaczián János vehette át a Szekszárd Város Díszpolgára címet Berlinger Attila polgármestertől (Fotó: Kiss Albert)

A jövő építésének alapjai

A városvezető hivatkozva államalapítónkra, így fogalmazott: „Szent István az önuralom és az önbecsülés mellett a hit megőrzését tette az első helyre, mert a hit ad erőt a keresztény élethez, a reményhez és a szeretethez, az újrakezdéshez és a kitartáshoz.” A polgármester beszédében hangsúlyozta: „Panaszból, elkeseredésből nem lehet a jövőt építeni, nem hátra, hanem előre kell tekintenünk.Ha fejlődni, fejleszteni, felemelkedni akarunk, akkor semmi másra, csak a saját hitünkre és a m unkánkra támaszkodhatunk” – mondta.

Szekszárdi Aranykönyv– a város történelmének őrzője

Szekszárd városának történelmi emlékezetét gazdagítja a Szekszárdi Aranykönyv, amely 1994 óta szolgálja a város múltjának és jelenének megörökítését. Az Aranykönyvbe azok az események, személyek és tettek kerülnek bejegyzésre, amelyek jelentőséggel bírnak Szekszárd életében, és méltóak arra, hogy az utókor számára is fennmaradjanak. A nyitott Aranykönyv a mostani ünnepen is fő helyet kapott, hiszen a mostani események mind bejegyzésre kerülnek a különleges történelmi dokumentumba.

Díszpolgári cím és Pro Urbe Szekszárd emlékplakettek

Az ünnepség kiemelkedő és szívet melengető része a városi kitüntetések átadása évről–évre, ahol a Szekszárdért végzett kimagasló munkát elismerve, összesen tizennyolc díjat adtak át, 22 díjazottnak. Elsőként Kaczián János vehette át a Szekszárd Város Díszpolgára címet, elismerve a levéltári főtanácsos több évtizedes munkáját, amely során a helyi történelem és kultúra megőrzéséért fáradhatatlanul dolgozott. Kaczián János a díj átvétele után meghatottan mondott köszönetet, és kiemelte, hogy számára az ismeretszerzés életforma, amely soha nem érhet véget.

A városért végzett tevékenységéért Dr. Bakó Béla szülész-nőgyógyász, Keszthelyiné Vajda Mária vállalkozó, valamint Schneider Konrád kerékpárversenyző részesült a Pro Urbe Szekszárd emlékplakettben. Dr. Bakó Béla több ezer gyermek világra segítésével és a meddőségi alapítvány vezetésével írta be nevét a város történetébe. Keszthelyiné Vajda Mária nevét a szekszárdi gasztrokultúra területén ismerik, éttermei és a tanulóképzésben végzett munkája révén vált elismertté. Schneider Konrád, a Gemenc Nagydíj megálmodója, nemcsak sporteredményeivel, hanem edzői munkásságával is méltóvá vált az elismerésre.

„Közjóért” kitüntető díjak

A „Közjóért” kitüntető díjat hatan kapták meg. Posztumusz elismerést kapott Arató Vilmos, aki a szekszárdi kerékpársport lelkes támogatója és szervezője volt. Bai Erzsébet, a Szelíd Ráktérítő Klub vezetője és egészségügyi szakdolgozóként több évtizeden át a betegek szolgálatában állt. Gacsályi József költő, aki a szekszárdi művészeti élet meghatározó alakja, szintén elismerésben részesült. Halász László kerékpárversenyző, többszörös magyar bajnok, az olimpiai csapat tagjaként szintén megkapta a díjat. Dr. Kurucz Rózsa, a szekszárdi pedagógusképzés legendás alakja, akinek neveléstörténeti kutatásai és több évtizedes oktatói munkája példaértékű. Szabó-Kovács János, a kerékpársport utánpótlás-nevelésének kiemelkedő alakja, ugyancsak részesült a „Közjóért” kitüntető díjban.

További kiválóságok elismerése

A közgyűlés során a Hirling Ádám kitüntető díjat Schatz Jánosné, a Polgármesteri Hivatal költségvetési és pénzügyi ügyintézője kapta, aki három évtizedes közszolgálati munkájával érdemelte ki az elismerést.

Az egészségügyi szakterületen végzett kiemelkedő munkájukért Dr. Ligeti Judit és Dr. Rippl Ilona kapták meg a Tormay Károly kitüntető címet. Dr. Ligeti Judit bőrgyógyász főorvosként több mint három évtizeden át szolgálta a betegeket, míg Dr. Rippl Ilona gyermekorvosként nyújtott áldozatos segítséget számos család számára.

A Triebler Irma kitüntető címet Vég Beáta, a Pécsi Egyházmegye kórházlelkészségi koordinátora kapta, aki Szekszárdon évek óta segíti a szociális intézmények lakóinak lelki gondozását. Ahogy Beáta fogalmazott a róla készült és most levetített kisfilmben: „Szeretettel lehet csak igazán szolgálni, mi igyekszünk minden nap így végezni a munkának.”

A közösségi szervezetek munkáját is elismerték. A Szekszárd Javáért kitüntető címet a Kincses Sajtműhely, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Szekszárdi Csoportja, a Prantner Pince, valamint a Szekszárdi Nyomda Kft. kapta. Ezek a szervezetek a város gazdasági és kulturális életében kiemelkedő szerepet játszanak, és tevékenységük nagyban hozzájárul Szekszárd fejlődéséhez. Az ünnepben mosolyt fakasztó mozzanat volt, mikor Prantner Ferencnek saját borát nyújtotta át Berlinger Attila a színpadon, hiszen a tavalyi évben a város borának a Prantner Pincészet bikavérjét választották. Az elismerések mellett ugyanis a díjazott úriembereknek a város borával, a hölgyeknek virággal kedveskedtek az átadón. A virágdobozzal meglepetésszerűen a műsorközlő Simon V. Zitát is köszöntötte a polgármester., ami szintén személyes és kedves momentumot kölcsönzött az eseménynek.

A Szekszárd Év Tűzoltója címet Jantner Attila Zsolt tűzoltó őrnagy kapta, aki több mint három évtizedes tűzoltói pályafutása alatt számos veszélyhelyzetben bizonyította rátermettségét. A Szekszárd Év Rendőre címet Balázs Bálint rendőr zászlós kapta, aki a közrendvédelmi szakterületen végzett tartósan magas színvonalú munkájával érdemelte ki az elismerést, valamint Győri Balázs rendőr főhadnagy, aki a bűnügyi területen végzett kimagasló tevékenységéért részesült a díjban.

Végül, a szekszárdi németség hagyományainak és kultúrájának megőrzéséért a Szekszárdi Németségért – Klézli János díjat Kovács Zsolt kapta, aki több évtizedes munkájával jelentősen hozzájárult a helyi német közösség identitásának megőrzéséhez. A díjat Farkas Pálné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke adta át. A díjátadó méltó és megható lezárása volt Kaczián János beszéde, aki háláját fejezte ki a díjazottak nevében a „túldícsérésért”– ahogy a szerény helytörténész  fogalmazott. Szekszárd frissen kitüntetett díszpolgára régi hagyományt elevenített fel, mikor köszönetképpen az általa nyújtott támogatásért feleségével, Józsa Hedviggel, megosztotta díszpolgári címét. Hangsúlyozta, hogy míg anyagi javak cseréje során ugyanannyi marad mindkét félnek, a jó szándékú tervek és gondolatok megosztása révén mindannyian egyre több és több értéket gyarapíthatunk. Kiemelte Kölcsey Ferenc és Babits Mihály tanácsait, akik szerint emlékeink és tapasztalataink összevetése, valamint a soha meg nem elégedés szelleme az, ami előre viszi egy közösség fejlődését.

Az ünnepi közgyűlés lezárását követően a résztvevők koszorúzási ceremónián emlékeztek meg Szent István királyról, majd a délután és este folyamán kulturális programok és koncertek zárják a szekszárdi ünnepet, ahol a Bartina Néptánc Egyesület, az Alisca Brass Band és a Kormorán együttes lép fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában