Pécsi Egyházmegye

2024.08.02. 08:30

Új esperesi kerületeket hoztak létre, új espereseket neveztek ki

Nagy Norbert tolnai plébánost egyházmegyei hitoktatási referensnek nevezték ki esperesi beosztásban.

Teol.hu

A korábbi esperesi kerületek már régóta nem töltötték be eredeti funkciójukat, ezért azok 2022-ben történt megszüntetését követően az egyházmegye Tanácsosi Testületének javaslatára újrarajzolták a Pécsi Egyházmegye esperesi kerületeinek térképét, és hat új esperesi kerület felállításáról, valamint új esperesi kinevezésekről határozott Felföldi László pécsi megyéspüspök.

Új esperesi kerületeket hoztak létre
Nagy Norbert tolnai plébánost egyházmegyei hitoktatási referensnek nevezte ki esperesi beosztásban Fotó: Wessely Gábor

A 2024. augusztus 1-jei hatállyal életbe lépő rendelkezés szerint a Pécsi Egyházmegye plébániái az alábbi esperesi kerületekbe tagozódnak:

I. Pécsi kerület: Bicsérd, Kővágószőlős, Kozármisleny, Pécs-Gyárváros, Pécs-Jézus Szíve, Pécs-Rácváros, Pécs-Szabolcs, Pécs-Székesegyház, Pécs-Szent Erzsébet, Pécs-Szent Ferenc, Pécs-Szent II. János Pál, Pécs-Szent István, Szentlőrinc

II. Siklósi kerület: Alsószentmárton, Felsőszentmárton, Görcsöny, Harkány, Máriagyűd, Sellye, Siklós, Szigetvár, Vajszló, Villány

III. Mohácsi kerület: Beremend, Bóly, Himesháza, Lánycsók, Mohács, Olasz, Somberek, Szajk, Véménd

IV. Szekszárdi kerület: Aparhant, Bátaszék, Bonyhád, Dunaföldvár, Fadd, Hosszúhetény, Kakasd, Mecseknádasd, Pécsvárad, Nagydorog, Paks, Tolna, Szekszárd

V. Dombóvári kerület: Abaliget, Dombóvár, Komló, Mágocs, Magyarszék, Nagymányok, Sásd, Szászvár, Vásárosdombó

VI. Tamási kerület: Hőgyész, Iregszemcse, Kisdorog, Pincehely, Simontornya, Szakcs, Tamási, Tevel, Zomba

Az esperesi kerületek élére 2024. augusztus 1-jei hatállyal kinevezett esperesek, akiknek megbízatása 2027. január 6-ig szól:

pécsi kerület: Máger Róbert,
siklósi kerület: Keresztes Andor,
mohácsi kerület: Bacsmai László,
szekszárdi kerület: Wigand István,
dombóvári kerület: Hegedüs János,
tamási kerület: Csibi Imre

Az esperesekre vonatkozó esperesi feladatkör betöltésével Kvanduk Frigyes általános helynököt bízta meg a főpásztor, aki Nagy Norbert tolnai plébánost egyházmegyei hitoktatási referensnek nevezte ki esperesi beosztásban. Feladatai közé tartozik az egyházmegyei hivatal oktatási irodájával szorosan együttműködve az egyházmegyében folyó hitoktatás és a katekéták munkájának lelkipásztori segítése és felügyelete az Egyházi Törvénykönyv megfelelő kánonjai, az idevonatkozó pápai, kongregációs és püspöki konferenciai dokumentumok, illetve a hitoktatási szabályzat alapján.

Az esperesek jogait és kötelességeit az Egyházi Törvénykönyv szabályozza. Az új esperességek létrehozása a lelkipásztorkodás elősegítését és a papi közösség megújulását szolgálja az egyházmegyében.

Forrás: vasarnap.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában