Mikortól számít öregnek az ember?

2024.09.07. 11:30

A bennünk lévő energiától függ, hogy meddig maradunk fiatalok

Mikortól számít öregnek az ember, legyen az férfi vagy nő? A kérdést – ahogy halad az ember előre az időben – egyre többször teszi fel magának. Nem a kortól függ, hogy mikor öregszünk meg. A bennünk lévő energiától, életkedvtől és kreativitástól maradhatunk fiatalok.

Mauthner Ilona

Az életkor, amikor már öregnek számítunk, generációról generációra emelkedik – ez derült ki legalábbis egy nemrégiben megjelent tanulmányból, mely Angliában készült. Röviden a konklúzió: a bennünk lévő energiától, vitalitástól függ, hogy mennyire érezzük magunkat öregnek.

Bennünk lévő energiától függ meddig maradunk fiatalok
Bennünk lévő energiától függ meddig maradunk fiatalok
Fotó: Getty Images / Forrás: AFP/Getty Images

A bennünk lévő energiától függ az életkorunk

A kutatásban 14 056 középkorú és idősebb felnőtt vett részt, akik 1996-tól kezdve egy 25 éves periódusban nyolc alkalommal válaszoltak arra a kérdésre, hogy hány évesen neveznének valakit idősnek. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők az időskor határaként megjelölt életkort a saját életkoruk előrehaladtával időről időre felfelé módosították.

Ennek köze lehet ahhoz, hogy sokan nem akarnak öregek lenni, ezért elhalasztják az öregség kezdetét – mutatott rá a tanulmány, hozzátéve, aki szerint mindez összefüggésbe hozható az életkorral kapcsolatos sztereotípiákkal. 

Az 1931-ben születettek, amikor 65 évesek voltak, úgy nyilatkoztak, hogy az  öregség 74 éves korban kezdődik. Az 1944-ben születettek 65 éves korukban viszont körülbelül 75 éves kornál húzták meg ezt a határt.

Kiderült az is, hogy a későbbi korosztályok nagyobb mértékben módosították az öregség kezdetének fogalmát. Az 1944-ben születettek például 64 és 74 éves koruk között átlagosan 1,9 évvel emelték a megjelölt életkort, míg az 1934-ben születettek körében jóval kisebb volt a különbség.

Mit jelent egyáltalán az, hogy öreg? 

Az ötéves unokám szerint a harminc éves emberek már öregek, a szomszédban lakó nyolcadikos kislány szerint a negyvenes nők számítanak már időseknek, efölött pedig már aggastyánok az emberek. Emlékszem gyerekként, a hatvan éves nagymamám azt mondta, messze van még az öregség, pedig már nyugdíjas volt, de minden nap ő főzött a családra.

Az őszüléshez sem köthetjük az öregedést, hiszen ez a génjeinkben kódolva van, és akadnak nem is kevesen, akik már 25 éves korukra megőszülnek, míg mások 70 éves korukig pár ősz hajszállal léteznek.

Mondhatnánk példákat a koros világsztárokról is – Sophia Loren, Judi Dench, Jane Fonda, Meryl Streep –, hogy milyen fiatalosak, de ők nem valós példák. Nekik ugyanis arról szól az életük, hogy csodálatos formában legyenek, a kinézetük a karrierjük is egyben.

Ötvenes nő, vagy ötvenes férfi – a megítélés nem azonos

– Hiába nem érzi magát öregnek az ember, ha a társadalom elvárná tőle, hogy most már ne viselkedjen fiatalként – ezt egy közel ötven éves, nagyon jó karban lévő, fiatalos szekszárdi asszony mondta, aki pár éve vált el a férjétől. 

– Nehéz ismerkedni, az én koromban nem illik elmenni olyan zenés, táncos helyekre, ahol partnert találna az ember. Ha fiatalosan öltözködöm – farmer, póló vagy rövid szoknya, szellős felső – még a munkahelyemen is megjegyzést tesznek rám. Én úgy látom, a nők helyzete rosszabb ebből a szempontból, mint a férfiaké. Egy ötvenes hölgy a társadalom szemében már idősnek számít az újrakezdéshez, míg egy ötvenes férfi – szerintük – a legjobb korban van ehhez. Egy ötvenes nő már nem tud gyermeket vállalni, de egy hasonló korú férfi még tud – tette hozzá.

Az öregedés nem egy lassú folyamat

Az amerikai Stanford Egyetem kutatóinak vizsgálata arra jutott, hogy az öregedés nem egy lassú és egyenletes folyamat, hanem legalább két alkalommal gyorsított ütemben megy végbe. A kutatás során több száz 25 és 75 év közötti önkéntes egészségi állapotát vizsgálták meg.

Kiderült, a legtöbb molekula és mikroba száma nem egy lassú folyamatban változott meg, hanem két lépcsőben: egyszer a 40-es évek közepén, egyszer pedig 60 éves kor körül. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, az is lehetséges, hogy a változások egy része az életmóddal van összefüggésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában