Kimmel Attila kapta meg először a díjat

1 órája

A legkiválóbb tanyagondnoknak választották a vármegyében

Kimmel Attila neve immár húsz éve összefonódott a Nagykónyihoz tartozó tanyavilággal és annak lakóival. A Falu és Tanyagondnokok Tolna Megyei Egyesülete első ízben Kimmel Attilának adta a rangos elismerést, mellyel a legkiválóbb tanyagondnokok munkáját szeretnék jutalmazni.

Farkas Eszter

Kimmel Attila nemcsak tanyagondnokként kiemelkedő, de huszonkét éve képviselő-testületi tagja is Nagykónyinak, ahol maga is született és felnőtt. Munkája során nap mint nap azért dolgozik, hogy a kistelepülés és a tanyák lakói is teljes értékű közösségként élhessék mindennapjaikat, esélyegyenlőségük javuljon, és mindazokhoz a szolgáltatásokhoz hozzáférjenek, amelyeket városi társaik könnyebben elérnek.

Kimmel Attila több mint két évtizede áll Nagykónyi tanyagondnokaként a közösség szolgálatában
Kimmel Attila több mint két évtizede áll Nagykónyi tanyagondnokaként a közösség szolgálatában
Fotó: Beküldött fotó

A tanyagondnoki szolgálat fontossága

A tanyagondnoki szolgálat célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű, szolgáltatáshiányos települések és tanyák lakóit az életminőségük javításában. Ez különösen fontos a külterületeken élőknek, akik számára a közszolgáltatások elérése gyakran akadályokba ütközik – tudtuk meg László Attilától, az egyesület elnökétől. A tanyagondnok feladatai sokrétűek és közvetlenül kapcsolódnak a lakosság szükségleteihez: legyen szó napi étkeztetésről, házi segítségnyújtásról, vagy éppen az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítéséről.

Kimmel Attila napi munkájának része például, hogy az idősek és rászorulók számára naponta meleg ételt szállít házhoz, de ugyanilyen fontos, hogy segít a lakosoknak a bevásárlásban, és gondoskodik arról, hogy a mindennapi életük zökkenőmentes legyen. Amikor szükség van rá, kisebb házkörüli javításokat is elvégez, vagy éppen segít a nehéz fizikai munkákban, mint például a hó eltakarítása télen.

Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása

Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás különösen fontos szerepet kap a tanyagondnoki feladatok között. Attila gyakran szállítja a betegeket háziorvoshoz, szakrendelésekre vagy éppen gyógyszert vált ki a helyi patikából. Ezzel nemcsak a lakosok életét könnyíti meg, de hozzájárul ahhoz is, hogy időben kapjanak segítséget a rászorulók.

– Járvány idején például a dombóvári oltópontra vittem az időseket és rászorulókat – emlékezett vissza a tanyagondnok.

Közösségépítés és a szociális kapcsolatok erősítése

Kimmel Attila munkája nemcsak a fizikai segítségnyújtásra korlátozódik, hanem jelentős szerepet játszik a közösség életében is. Szervezi és támogatja a közösségi, kulturális és sporteseményeket, valamint részt vesz a helyi társadalmi élet aktív alakításában. Ismeri a település lakóit, tisztában van az igényeikkel, és segíti őket abban, hogy bekapcsolódjanak a helyi közösségi életbe.

Példaértékű elhivatottság

Kimmel Attila munkáját a közösség iránti mély elkötelezettség jellemzi. Nemcsak a feladatait végzi el, hanem sokszor azon túl is segít, ahol csak tud. A tanyagondnoki szolgálat, amelyben dolgozik, példaértékű modellje annak, hogyan lehet a kistelepülések és tanyák lakóinak életét jobbá tenni, és a szolgáltatásokhoz való hozzáférést megkönnyíteni.

A Falu és Tanyagondnokok Tolna Megyei Egyesületétől kapott elismerés méltó visszajelzése annak a munkának, amelyet Kimmel Attila hosszú évek óta végez. Nagykónyi közössége szerencsés, hogy egy ilyen elhivatott és segítőkész tanyagondnok áll a rendelkezésükre, aki szívén viseli a település lakóinak sorsát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában