Jegyzet

2024.09.10. 13:19

Az emberek változnak és mégsem

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani arról, hogy mennyire fontos az önismeret, a változásra való képesség. A közösségi média tele van motivációs idézetekkel, amelyek azt sugallják, hogy csak rajtunk múlik, hogyan formáljuk a jövőnket. De vajon tényleg így van?

Farkas Eszter

Képünk illusztráció: Shutterstock

Gyakran látjuk, hogy az emberek elhatározzák, mostantól másként élik az életüket. Persze nagy hatással vannak legtöbbünkre a pszichológusok, coachok és önsegítő könyvek, amelyek mind azt hirdetik, hogy képesek vagyunk a változásra, sőt, egyenesen szükséges, ha boldogulni akarunk a világban. Az ember, pontosabban a hite, ha nagyon akarja, akár hegyeket is képes megmozgatni – tartja a mondás. Megfogadják, hogy egészségesebben étkeznek, többet mozognak, kevesebbet stresszelnek, ami ideig-óráig, akár működhet is, aztán ezeket az új szokásokat mégsem tudják betartani. Jön egy rossz nap vagy egy váratlan akadály, és máris visszatérnek a régi mintákhoz. Talán meg sem lepődünk, az ember ösztönösen visszatér ahhoz, amit már jól ismer.

A változás ugyanis nemcsak akarat kérdése. Szokások, beidegződések, múltbéli traumák és a környezet is befolyásolhatják azt, hogy mennyire vagyunk képesek megújulni. Persze szép lenne azt hinni, hogy elég egy erős elhatározás, és máris új emberek lehetünk, de az élet ennél bonyolultabb. A lélek nem olyan, mint egy program, amit egyszerűen újra lehet indítani.

Ezért van az, hogy hiába próbálunk megváltoztatni másokat, végül mindig kudarcot vallunk. A barátot, aki újra és újra rossz döntéseket hoz. A családtagot, aki évek óta ugyanazokat a hibákat ismétli. Hiába a tanácsok, a támogatás, az ösztönzés. Megváltoztatni valakit csak akkor lehet, ha ő maga is akarja azt, de még akkor is komoly erőfeszítés szükséges hozzá. A kérdés: megéri?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában