Elképesztő

2024.09.11. 14:39

Borzalmas dolog történik a Sötétvölgyi-tóval

Iszonyatos látvány fogadja azokat, akik a Szekszárd melletti Sötétvölgyi-tóhoz látogatnak: a korábban több méternyi mélységű víztömeg helyén mostanra iszapos, sivatagosodó meder látszik csak. A teljesen kiszáradt területen sokan szelfiznek, ám a jelenség hatalmas problémát okoz a tó kezelőinek.

Bencze Péter

Halpusztulást egyelőre nem okozott az aszály miatt kialakult rendkívül alacsony vízállás, a medret viszont hiába próbálják már egy hónapja feltölteni a szakemberek.

A nagydorogi Horváth Kristóf és Stadler Áron a kiszáradt Sötétvölgyi-tó medrében kerékpároztak szerdán kora délután.
A nagydorogi Horváth Kristóf és Stadler Áron a Sötétvölgyi-tó részben kiszáradt medrében kerékpároztak szerdán kora délután.
Fotó: Denes Martonfai

Nagy Csaba, a vizet kezelő Közalkalmazotti Horgász Egyesület elnöke portálunk érdeklődésére azt mondta, ezt rendszerint a Széptölgyesnél található horgásztavak vizével, a Kakasd felől érkező Rák patak medrén keresztül szokták megoldani. A zsilipet harminc nappal ezelőtt ki is nyitották, ám a mindössze egy kilométeres patakmeder eddig teljesen száraz volt. A napokban elkezdett ugyan a Sötétvölgyi-tóba csordogálni a víz, ez viszont biztosan kevés lesz ahhoz, hogy feltöltse a medret. 

Sötétvölgy
Fotó: Bencze Péter

A szakértő szerint egyébként legalább hatvan centiméternyi víz hiányzik most a mederből, és egyelőre nem látni, mikor hullik majd jelentősebb mennyiségű eső, ami a visszapótlásról gondoskodhatna.

A helyszínen beszéltünk több horgásszal is, mindannyian azt mondták, emberemlékezet óta nem látták még olyannak a medret, mint ahogyan most néz ki. Ottjártunkkor a halőr állásnál található horgászhelyen besétálva többen a száraz mederben nézelődtek, és fényképezték az apokaliptikusnak tűnő területet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában