Retro garázs

2 órája

Bujtor István fia Kaposszekcsőn: édesapám őszinte ember volt

Exkluzív interjút adott lapunknak a 2009-ben elhunyt Bujtor István színművész fia, Bujtor Balázs hangversenymester és hegedűművész Kaposszekcsőn. A településen a Retro Garázs, egy nyolcvanas évekbeli emlékhely átadását ünnepelték szombaton. A helyszínen Bujtor István emlékeket, például az Elvarázsolt dollár és a Pogány Madonna filmekben látható ikonikus autómásolatokat is lehet látni.

Brunner Mónika

A Dombóvárhoz közel található Kaposszekcsőn, a Liget Lakótelepen tartották a Retro Garázs, a nyolcvanas évekbeli emlékhely átadó ünnepségét szeptember huszonnyolcadikán szombaton. Az épület Parrag Gyula gyűjteményének kívánt méltó teret teremteni. Egy olyan helyet, amely megidézi a nyolcvanas éveket, amely elválaszthatatlan Bujtor Istvántól és az Ötvös Csöpi filmektől. A helyiség tele van plakátokkal, emléPaktárgyakkal, például a Pogány Madonna és az Elvarázsolt dollár című Bujtor filmekből ismert dolgokkal. 

Bujtor István fia, Bujtor Balázs Kaposszekcsőn, a Retro Garázs átadó ünnepségén 2024. szeptember huszonnyolcadikán
Bujtor István fia, Bujtor Balázs Kaposszekcsőn, a Retro Garázs átadó ünnepségén 2024. szeptember huszonnyolcadikán 
(Fotó: Mártonfai Dénes)

Bujtor István fia Kaposszekcsőn 

A hivatalos átadó ünnepségen díszvendégként megjelent Pintér Szilárd, Dombóvár polgármestere, Badáczy-Csiba Zsuzsanna, Kaposszekcső polgármestere, Bujtor Balázs hangversenymester és hegedűművész és Somogyvári János, a Somogy Classic Oldtimer Egyesület elnöke. Bujtor István fia, Bujtor Balázs ünnepi beszédében elmondta, hogy nem újdonság a családjuk életében a Dombóvár-Kaposszekcső vonal, hiszen édesapja 1971-1975-ig a Pécsi Nemzeti Színházban játszott, és nem szeretett a hatos úton járni, végigjárta ezt az útvonalat, 850-es és 128-as Fiatjával. 2007-ben aztán a fia is Pécsre szerződött, ő is ezen az útvonalon járt amíg nem volt autópálya. Kívülről tudta az útvonalat, amely Kaposszekcsőn is átvezetett. 

Az Ötvös Csöpi filmekben látott autó másolata Kaposszekcsőn 
Retro Garázs ünnepélyes átadás 2024. 09. 28.
Az Ötvös Csöpi filmekben látható autó másolata, az 1976-os gyártású 1200-as Lada rendőrautó Kaposszekcsőn 
(Fotó: Mártonfai Dénes)

Szereti ezt a vidéket 

Bujtor Balázs lapunknak később elmondta, hogy nagy átutazó a környéken, Pécs felé még mindig erre jár, nem az autópályán, ha teheti. Gyönyörűnek tartja ezt a vidéket és annak idején mindig érdeklődve nézte, mi lesz a régi szovjet laktanyából, ahol végül kialakították a Retro Garázst. Az emléktárgyak közül kiemelte a Pogány madonna szobor mását és az Elvarázsolt dollárban szerepelt autó mását, valamint az eredeti filmplakátokat, és a korabeli újságok címlapjait. Elmondta, hogy az emléktárgyak látványa nagyon jó érzésekkel tölti el, megható, hogy nem felejtették el az édesapját. 

Retro Garázs ünnepi átadás, 2024. 09. 28.
A Retro Garázsban a nyolcvanas évekbeli emléktárgyak is vonzóak a nagyközönség számára 
(Fotó: Mártonfai Dénes)

Édesapja őszinte ember volt 

Bujtor Balázs kérdésünkre ismertette, hogy milyen ember volt Bujtor István. 

– Nagyon őszinte volt, megmondta mindenkinek a véleményét, nem bántó módon, kis humorba csomagolva. Ha valakivel valami problémája volt, akkor az megkapta a magáét. Én is, tehát ha bármi volt, akkor nagyon őszintén, lényegre törően, de azért elmondta, hogy mi nem tetszik. Például amikor Pécsre szerződtem, az neki nagyon nem tetszett, mert ő volt Pécsen négy évet, és nem akarta, hogy ennyit autózzak, de aztán beletörődött. Az a típus volt, aki azt mondta, fiam elmondom, hogy szerintem mi a helyes döntés, és aztán úgyis úgy döntesz, ahogy te döntesz – mondta Bujtor Balázs

A Retro Garázs története 

Badáczy-Csiba Zsuzsanna, Kaposszekcső polgármestere ismertette lapunknak a Retro Garázs történetét. Az épület Kaposszekcső-Ligetlakótelepen annak idején magyar laktanya volt, amit átvettek a szovjetek, majd moziként üzemelt. Aztán amikor a szovjet katonák 1989 és 1991 között elhagyták a magyar ingatlanokat, az épület közel tíz évig állami fennhatóság alatt volt. Ezután értékesítették, nyomda lett belőle, majd a Parrag család tulajdonába került. Ők hozták létre a helyszínen az Ivanich központot és a Retro Garázst. Információink szerint a Retro Garázs a nagyközönség számára október hónapjában már látogatható lesz. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában