Árhullám

3 órája

Dunaföldvárnál és Paksnál már vasárnap tetőzhet a Duna

Az árvízvédelmileg legkritikusabb helyszínnek számító Bátán 90 százalékos a védművek kiépítettsége.

Révészné Hanol Erzsébet

Dunaföldvárnál vasárnap várható a Duna tetőzése 647 centiméter körüli vízállással, míg Paksnál ugyancsak vasárnap 812 centiméteres vízállással. Bátán hétfő-kedd környékén várják a tetőzést, amely előreláthatólag nem haladja majd meg az eddigi legmagasabb, 789 centiméteres vízállást – olvasható a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG ) tájékoztatójában, szeptember 21-i, 7 órai adatokra hivatkozva.

dunai árhullám, paks
Fotó: Molnár Gyula

Mint írják, a Duna emelkedő vízállása miatt korábban elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültséget pénteken 6 órától II. fokra növelték. Az igazgatóság munkatársai levonultak az érintett védelmi szakaszokra és megkezdték a helyszíni 24 órás feladatellátást. Összesen száz vízügyes szakember teljesít szolgálatot, továbbá a Geotechnika 84 Kft. tíz főt biztosít a védekezéshez.

Bevédték a veszélyeztetett ingatlanokat

Pakson az azonosított kockázati helyszíneken a védművek kiépítése 100 százalékban megtörtént. Az Anna utca végében található gyalogos aluljáró mellett az esetlegesen veszélyeztetett lakóházakat nyúlgáttal bevédték. Az Árvíz utcában a hullámtéren elhelyezkedő ideiglenes védművet fóliával zárták, lesúlyozásához háromszáz homokzsákot használtak fel, és további kétszáz előkészítettek, hogy azok rendelkezésre álljanak, ha árvízi jelenségek gyors és hatékony kezelésére van szükség. Az Erzsébet Nagy Szálloda déli sarkánál húsz homokzsákot depóztak.

A Dunaföldvári Kajak-kenu Egyesület Mély úti bázisa környezetében 2500 homokzsák felhasználásával épült védmű, Bölcskén a hullámtéren elhelyezkedő horgász és kajak-kenu központ épületeinek bevédése az önkormányzat részéről megtörtént. Madocsán a Dunaszél utcai lakóingatlant nyúlgáttal bevédték. A KDTVIZIG önkormányzathoz kirendelt műszaki összekötőjének bevonásával megtörtént a kiépített védművek magassági kialakításának ellenőrzése és a védmű megfelelőségének vizsgálata.

Bátán folytatódtak az előkészületi, illetve a védmű építési munkák. A homokzsákok beépítése a meglévő gátak magasítására folyamatos. A védmű tervezett hossza 2200 folyóméter. A kiépítettség 90 százalékos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában