Szomorú adatok

2024.09.11. 09:00

Élen járunk az öngyilkosságok számát tekintve

Szeptember 10. az öngyilkosság-megelőzés világnapja. Szomorú tény, hogy az Európai Unióban – Litvániát követve – hazánkban dobják el legtöbben az életüket. A régiók összehasonlításában pedig a magyar Alföldön történik a legtöbb öngyilkosság.

Bencze Péter

Az Eurostat szerint Litvániában 100 ezer főre vetítve 21,3 befejezett öngyilkosság történik évente. A litvánokat követjük mi, Magyarországon ez a viszonyszám 17,1. A harmadik helyen a szlovénok vannak 17-el.  A legkevesebb öngyilkosság Cipruson és Máltán történik.

Az öngyilkosságok száma idehaza és az egész világon csökken.
Az öngyilkosságok száma idehaza és az egész világon csökken. 
Illusztráció: MW archívum

Idehaza egyre kevesebb az öngyilkosság

Hazánk 1985-ig világszinten is vezette az öngyilkossági statisztikákat, majd ezt követően meredek csökkenés mutatkozott az ilyen eseteket tekintve. Míg 1984-ben idehaza közel ötezren vetettek véget önkezűleg az életüknek, addig 2020-ra már „csak" nagyjából ezerhatszázan választották ezt a „probléma megoldási módot".

Az öngyilkosságok számának csökkenése egyébként az egész világon megfigyelhető tendencia, aminek a pontos okait a statisztikusok és a kutatók sem tudják pontosan meghatározni. 

Világszintű probléma az öngyilkosság

2003. szeptember 10-én Stockholmban indították útjára az első öngyilkosság-megelőzési napot. Az öngyilkosságra, mint világszintű problémára való figyelemfelkeltésnek és a prevenció üzenetének megerősítéseként jelölték ki ezt a napot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte évente több mint 700 ezer ember oltja ki a saját életét, és még ennél is többen tesznek kísérletet erre. Ha öngyilkosságról van szó, minden szám sok, és mindent meg kell tenni ennek a csökkenéséért. 

A főtéren összegyűltek a gyertya lángjával a megemlékezésen túl támogatták az öngyilkosság megelőzését, a túlélőket és a hátrahagyottakat is – írja a beol.

Mindig van segítség!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában