II. Tisztelettúra

2024.09.09. 14:01

Hétszáz kilométert gyalogolva népszerűsítik Szekszárdot

Hétfőn hivatalosan is kezdetét veszi az a kaland, amelynek során a szekszárdi lokálpatrióta, Borsi Zsolt és néhány elszánt társa mintegy 700 kilométert túráznak megszakítás nélkül, mintegy egy hónap alatt. Így tisztelegnek Rockenbauer Pál és alkotótársai előtt, valamint azért fáradoznak majd, hogy Szekszárd és a szekszárdi borok jó hírét vigyék az országban.

Bencze Péter

Tisztelettúra – ezt a nevet kapta az különleges, több mint harminc napon át tartó gyaloglás, amit tavaly rendezett meg először a szekszárdi Borsi Zsolt, az Egymilliomodik lépés Egyesület alapító elnöke. A résztvevők azt vállalták, hogy végigjárják azt a közel 700 kilomteres távot – Írott-kőtől egészen Szekszárdig –, amit 1986-ban az ...És még egymillió lépés... című ismeretterjesztő filmsorozat készítése során Rockenbauer Pál és alkotótársai is teljesítettek.

Borsi Zsolt (balra) és Bodri István az általa felajánlott Bodri Borokkal.
Borsi Zsolt (balra) és Bodri István az általa felajánlott Bodri Borokkal.
Fotó: Borsi Zsolt

Ugyanazt az útvonalat járják végig, amit Rockenbauer Pálék

A teljes túrát hatan-heten teljesítik majd, de egy-egy napra bárki csatlakozhat. A tervek szerint Zsolt – az ...És még egymillió lépés... készítőivel való egyeztetésnek megfelelően – a filmben is megjelenő helyszíneken érdekességeket mesél majd a részvevőknek. A tervek szerint naponta 15-17 kilométert gyalogolnak, ennyire van szükség, hogy tartható legyen az október 12-i céldátum. 

A túra autentikus jellegét igyekszik erősíteni – mások mellett – az a citromsárga színű, 1970-ben gyártott, aluminimum vázas hátizsák is, amit Borsi Zsoltnak ajánlott fel Molnár Attila.

Szekszárd hírnevét is örgebítik a Tisztelettúra szervezői

Borsi Zsolt nem titkolt szándéka, hogy a II. Tisztelettúra szervezésével Szekszárdot és az itteni borokat is népszerűsítse. Ebben a helyi Bodri Pincészet is partnere lesz, hiszen Bodri István saját borait ajánlottal fel a túra szervezőinek. A nedűket Borsi Zsolték azon települések mentén ajándékozzák majd el, amelyeket érintenek a több mint egy hónapon át tartó túrájuk során.

Emellett – ugyanúgy mint tavaly – idén is éppen ott és éppen akkor ér majd véget a kaland, mint 1986-ban: Szekszárdon, a Lisztes-tetőn, az egykori Prajda tanya teraszán, amelyből a főszervező Rockenbauer emlékházat alakít ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában