Bonyhád fejlődik

2024.09.05. 11:30

Jelentős fejlesztések megvalósítására nyert forrást a város (galéria)

Vármegyei, sőt, országos kitekintésben is az élmezőnyben van Bonyhád az új uniós fejlesztési ciklusban elnyert pályázatok tekintetében. Szerdán újabb négy projekt nyitórendezvényét tarthatták meg a Városházán. Ezekkel együtt már a kétmilliárd forintot is meghaladta a TOP_Plusz források összege a város számára rendelkezésre álló ötmilliárdos keretből.

Vizin Balázs

Közel ötmilliárd forintos keret van elkülönítve városunknak

Fotó: Ruip Gergő

– Bonyhád fejlődése, gyarapodása példaként szolgál Tolna vármegyében, ezúton is gratulálok polgármester asszonynak és csapatának az újabb sikeres projektekhez! – emelte ki köszöntőjében Fehérvári Tamás szerdán. A Tolna Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a bonyhádi városházán tartott szeptember 4-ei projektnyitó rendezvényen hozzátette: örömére szolgál, hogy a jelenlegi TOP Plusz-os fejlesztési ciklusban is jelentős forrás áll majd rendelkezésre a települések fejlesztésére. 

– Közel ötmilliárd forintos keret van elkülönítve városunknak, ennek lehívása érdekében több pályázatot nyújtunk be. Ma négy pályázat nyitó rendezvényét tarthatjuk meg: a Széchenyi Iskola sportudvarának és a piac fejlesztését, a Malom óvoda komplex felújítását, valamint a 6-os számú főút csomópontjánál egy új kanyarodósáv kiépítését és útfelújítást lehetővé tevő projektét – összegezte Filóné Ferencz Ibolya. Bonyhád polgármestere kiemelte, ezekkel együtt már hét nyertes, beruházásokat lehetővé tevő pályázata van a városnak, összesen 2 milliárd 184 millió 100 ezer forint értékben. – A beruházások finanszírozása mellett – folytatta a polgármester – egy 80 milliós úgynevezett Fenntartható Városfejlesztési Stratégia (FVS) kidolgozására és megvalósítására is nyertek forrást.

Megújul a sportudvar

A szerdán ismertetett pályázatok közül elsőként a Széchenyi István Általános Iskola sportudvarának fejlesztéséről szólt előadásában a városvezető, amelyet a Tamási Tankerületi Központtal valósítanak meg konzorciumban. A jelentős, mintegy 180 milliós beruházás többek között lehetővé teszi az atlétikai, a futó, a távolugró, a kosár és a röplabda pálya felújítását. Összesen 1600 négyzetméter új sportburkolat jön létre. Mindezek mellett tizennégy darab új napelemes kandelábert helyeznek el és új játékeszközöket is telepítenek az iskola udvarára.

Minden eddiginél nagyobb óvodafejlesztés

A Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvoda Malom óvodai tagintézményének komplex fejlesztésére ötszáz millió forintot fordíthat a település. Ebből többek között megvalósul az intézmény teljes energetikai fejlesztése a nyílászárók és a fűtési rendszer cseréjétől a hő- és födémszigetelésig. Továbbá megújulnak a csoportszobák, az udvar, az irodaépület és a melegítő konyha. Udvarrendezést és eszközbeszerzést is lehetővé tesz a pályázat. És ugyancsak hiánypótló fejlesztésként egy új tornaszoba is épülhet.

Az új városi piac a leginkább várt beruházás

– Szerintem nálunk jobban senki sem várta a piac fejlesztését, sokat dolgoztunk érte, örülök, hogy ezt a pályázatot is sikerült megnyernünk – így vezette fel a harmadik nyertes projektet a nyitórendezvényen tartott előadásában Filóné Ferencz Ibolya. Majd részletezte, 410 millió forint áll rendelkezésre ennél a projektnél. A műszaki tartalmat tekintve: térköves parkoló, a Dózsa György utca irányába járda, a Forberger utcai boltsor előtt a parkolók rendezése, a jelenlegi WC helyére új fogadó épület kerül, amelyben új mosdók lesznek és egy irodahelyiség. Ezen felül lesz fedett eladótér, kerítés, és a meglévő árusító pultok alatti tér, illetve az egész piac területe új burkolatot kap. A meglévő zöldterület, fák megmaradnak, sőt, számuk növelése is a felújítás célja.

Új kanyarodósáv épül Szekszárd irányába

A szerdán ismertetett negyedik nyertes projekt a 6-os számú főútnál lévő csomópontot, valamint a Cikói utat érinti. Ezt a fejlesztést a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel konzorciumban valósítja meg a város. A Deák Ferenc utcától a Bonyhád tábláig, mintegy 900 méter hosszúságban újul meg az út. Nemcsak a meglévő aszfalt kap új borítást egy megerősítéssel, hanem a csapadékvíz-elvezetés is megújul. Míg a 6-os számú főút csomópontjánál egy új kanyarodósáv épül Szekszárd, Budapest irányába, ezzel is segítve, gyorsítva a közlekedést. Összesen 279 millió forintot nyert Bonyhád a beruházások megvalósítására.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában