Most van rá pénz, most kotornak

5 órája

Kitisztítják a csatorna medrét, és feltöltik a holtágat

A Duna tetőzését követően megkezdődött a vízutánpótlás a bogyiszlói holtágba.

Wessely Gábor

A lakott területhez közeli részen dolgoznak (a szerző fotója)

A 7,5 kilométeres összekötő csatorna hétfőn még szinte teljesen száraz volt, most tele van, több helyen szükséges a tisztítása is, mert növényzet akadályozza a víz haladását. Két markoló (kotrógép) dolgozik a faluhoz közeli, 1,8 kilométeres szakaszon. A nagyobb a meder mélyéről emeli ki az iszapos lerakódást – ez a gyökérzónás tisztítás –, a másik, a kisebb, a partközeli nádtöveket éri el és szedi ki, kézi erővel dolgozó munkások közreműködésével.

A falu polgármestere, Tóth István örül, hogy megérkezik a holtágba a régen várt vízutánpótlás. Egyméternyi pluszt is befogadna a meder, de ha a Duna gyorsan apad, akkor annak a fele sem fog megérkezni. Arra a kérdésre, hogy nem lett volna célszerű az akadálymentesítést előre megcsinálni, egyetértően válaszol. Persze, célszerű lett volna kitisztítani a csatornát, amikor még nem volt benne víz, ám ez a munka az árvíz elleni védekezés része, és most van rá megnyitott költségkeret.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában