Hagyományőrzés

2024.09.01. 15:29

Nagydorog nyitotta meg a szüreti napok szezonját

Méltó módon zárta a nyarat és egyben nyitotta meg az őszi, szüreti szezont a Nagydorogi Szüreti Nap augusztus 31-én, délután.

Farkas Eszter

Ugyan a hőmérséklet még bőven harminc fok felett volt a hétvégén, ez sem szegte kedvét a nagydorogiaknak, akik nagy lelkesedéssel és szüreti sokadalommal búcsúztatták a nyarat. Az idei évben a paksi kistérség első szüreti napját Nagydorogon rendezték meg, amely igazi népünnepélynek számított a település életében.

Nagydorog utcáin vonultak fel a táncosok
Nagydorog utcáin vonultak fel a táncosok. Fotó: Beküldött fotó

A nagydorogi önkormányzat és a Nagydorogi Búzavirág Néptáncegyesület már hetek óta készült a település egyik legnagyobb rendezvényére. A kulturális bizottság tagjai és a lelkes segítők Borbélyné Töttösi Ágnes polgármester és Papp Mónika képviselő vezetésével csodálatos őszi dekorációkat helyeztek el a település különböző pontjain. Az iskola udvara is szüreti díszbe öltözött, így teremtve meg a fesztivál hangulatát.

A szüreti felvonulás délután három órakor indult a Borbély-tó területéről. A résztvevők között a helyi Búzavirág Néptáncegyesület mellett vendégként szerepelt a Decsi Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület és a Magyaregregyi Hagyományőrző Néptánccsoport is. A menetet közel harminc lovas vezette, őket követték a hintók, amelyek a tisztségviselő párokat szállították, majd a lovaskocsik, traktorok és a nagydorogi felvonulások elmaradhatatlan kisvonata zárták a sort.

 

A menet a Napsugár Téren ért véget, ahol a szervezők minden résztvevőnek megköszönték a közreműködést. Az ünnepség az iskola udvarán felállított színpadon folytatódott, ahol színes kulturális programok várták az érdeklődőket. A programot a Nagydorogi Szivárvány Óvoda csoportja nyitja meg, őket követték a vendég tánccsoportok és a Györkönyi Pincehegyi Nótakör. Az est fénypontja Leblancz Győző és Szeredi Krisztina előadása volt, majd a Kredenc együttes gondoskodott a bál előtti jó hangulatról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában