Egy kis türelem és visszatér a napsütés

2024.09.17. 07:00

Nagyon várták az esőt a gazdák, de már elég belőle

Péntek óta esik az eső, hol csendesen, hol meglódulva, a Borisz nevű ciklon hozta a formáját. A mezőgazdaságban örülnek a csapadéknak, bár a szőlőtermelők aggódnak a még tőkéken lévő szőlők minősége miatt. Nagyon várták az esőt a gazdák, de most azt mondják, egyelőre elég lenne belőle.

Mauthner Ilona

Húsz fokot zuhant a hőmérséklet pár napja és ezzel egyidőben megeredt az eső, volt ahol viharos széllel, jégesővel rúgta be az ajtót Borisz, a mediterrán ciklon. Nagyon várták az esőt a gazdák, a vármegye több területén már meghaladta a 60 milliméternyit is a lehullott eső. Eddig beitta ezt a talaj, de már tarthatna egy kis szünetet a nedves idő.

Sok lesz az esőből
Nagyon vártuk az esőt, de most már éppen elég belőle
Forrás: Mártonfai Dénes

Nagyon várták az esőt, de egyelőre elég lenne belőle

– Elérkeztünk arra a határra, amit még elvisel a még tőkéken lévő szőlő – mondta Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend örökös Nagymestere. A vastagabb héjú szőlők, mint a cabernet fajták jól viselik az esőt, de a merlot-nál már előfordulhatnak kirepedt szemek, melyek ki vannak téve a rothadásnak. A szőlő szempontjából jó, hogy hideg van, mert így lényeges térfogat növekedés a szemekben nem történik. Ugyanakkor lelassult a szüret, hiszen ha eláll is az eső, kell pár nap mire rá lehet menni a sáros területre szőlőkombájnnal.

Módos Ernő elmondta, ha végre lehet folytatni a szüretet, arra kell figyelni, hogy az átázott fürtöket minél előbb darálják le, majd – főleg a kék fajtáknál – el kell indítani az erjedést. A fehéreknél pedig a gyors ülepítés a fontos, rásegítve kénnel, majd igyekezzenek a gazdák 48 órán belül lefojtani a mustot és lefejteni a sűrű aljáról. Az indításhoz feltétlenül használjanak élesztőket, a vörösekhez pedig fokozatosan adják hozzá a javító koncentrátumokat.

A szántóföldi talajok beitták a nedvességet

Dr. Gabi Géza szekszárdi agrármérnök adatai szerint péntektől hétfő délig közel 60 milliméternyi eső hullott Tolna vármegyére. Egyelőre a szántóföldi talajok beitták a nedvességet, megfolyásokat nem látni. Még viszonylag sok kukorica áll lábon, de ezek minősége miatt nem kell aggódni, kivétel ez alól az a terület, ahol a gyapottok-bagolylepke már benne van a kukoricacsövekben, ott ugyanis penészesedésre kell számítani. 

Még szőlőből is sok van kint a tőkéken, ahol nem lisztharmatos a terület, ott nem okoz nagyobb gondot az eső, mondta a szakember. Ugyanakkor nagyon jól jött a csapadék a vetések alá, az őszi búzát, repcét már lehet vetni.

Van ahol a kukorica fele még lábon áll

Krieser János, aki a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, egyben a vármegyei gabonaválasztmány tagja is elmondta, végre az ő körzetükben is esett, közel 60 milliméternyi. Pár nappal az eső előtt elvetették a repcét, aminek nagyon jól jött most a nedvesség. A kukorica fele viszont még lábon áll náluk, úgy tervezik, hogy még a héten folytatni tudják majd a betakarítást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában