Szedresi képviselő

2024.09.04. 07:00

Népszerű a faluban a költő, aki negyven százalékot kapott

Önkormányzati képviselővé választottak egy költőt Szedresen. Bogdán Mária októbertől kezdi azt a munkát. Más munkát is végez; lapunkban többször írtunk már róla, mint őstermelőről. Családtagjaival szamócát és dinnyét termeszt. Máshol jövedelemhez nem jutó idénymunkásokat foglalkoztat. Talán ezért is népszerű a kisemberek között.

Wessely Gábor

Bogdán Mária eddig dinnyetermesztőként és verseskötetek szerzőjeként volt ismert (A szerző fotója)

Régen nem ment ritkaságszámba, hogy az irodalmárok, a politikai életben is szerepet vállaltak. Jókai és Mikszáth is parlamenti képviselő volt. Petőfi is megpróbálkozott a mandátumszerzéssel, de nem jött össze neki. Bogdán Máriának viszont összejött, Szedresen. A kétkötetes költő őstermelőként is ismert. Családja szamócával, dinnyével foglalkozik, elég sok adminisztratív tennivalója is van. S októbertől lesz még egy pluszfeladata: bekapcsolódik a helyi önkormányzat munkájába.

Lakások az időseknek a helyben maradásért

– Gondolom, nem azért indult a júniusi önkormányzati választáson, mert nagyon unatkozott…

– Hát nem – mondja Bogdán Mária. – Sok embert ismerek a faluban, tisztában vagyok az igényeikkel, elvárásaikkal, és a szociális érzékenységem is megvan ahhoz, hogy tenni akarjak, és most már tudjak is értük. 

– Hogy lehet itt mandátumhoz jutni? Vannak választási körzetek? Van pártoskodás? 

– Egy körzet van, és a falvakban, ahol tudjuk, hogy ki, kicsoda, szerintem fölösleges pártok mögé bújni. Mi hatan indultunk függetlenként, és négyen jutottunk be a hattagú testületbe. Tartottunk a kampányidőszakban egy lakossági fórumot, ahol megismertük az emberek elképzeléseit. Azok szem előtt tartásával igyekszünk majd tenni a dolgunkat.  

– Például? 

– Például lenne igény a mostaninál pezsgőbb közösségi életre, több helyi programra. Az is fontos lenne, hogy épüljenek olyan lakások, ahová az idősebbek, akik már a családi házukat nem tudják karbantartani, fenntartani, beköltözhetnek. Ez növelné a falu lakosságmegtartó erejét.

Ideiglenes befogadóállomás a kóborállatoknak

– Hogy fog beleférni ennyi minden az életébe? 

– Jó logisztikával megoldható. A két gyerekem már felnőtt, kirepült, a mezőgazdasági munka szezonális jellegű, nem egészéves elfoglaltság – bár az adminisztráció meglehetősen sok –, a költészet sajnos ideiglenesen kissé háttérbe szorul majd. Igyekszem karbantartani magamat, sportolok, futok és járok kardio WALKenergie-re (csoportos edzés, zenére). Kikapcsolódásként bútorfestéssel foglalkozom, és önkéntes állatvédő is vagyok. Ezért az ügyért képviselőként is tenni szeretnék. Egyelőre a faluban Kovácsné Kimiti Piroska foglalkozik az állatmentéssel, a házánál. Meg kéne oldanunk, hogy levegyük a válláról ezt a terhet, és létesítsünk egy ideiglenes befogadóállomást. 

– Tehát a költészet, a művészet lesz az, ami parkolópályára kerül?

– Nem a művészet egészét hanyagolom, csak a saját alkotói munkámban tartok szünetet. Mint ahogy a tévézésben is. Nem akarom már, hogy ilyen sok impulzus érjen. Érzem, hogy időnként közel kerülök a befogadóképességem határához. De szívesen járok továbbra is művészeti rendezvényekre, kiállításokra, könyvbemutatókra. Szeretnénk majd az új kultúrházba is hozni minél több programot. És az eddiginél aktívabban ápolni a falut alapító Bezerédj család emlékét. 

– Sokan szavaztak önre? A nagy bizalom, nagy elvárást is jelent…

–  Tudom, és igyekszem megfelelni az elvárásoknak. Azon a területen akarok tevékenykedni majd, amelyik legközelebb áll hozzám. Valószínűleg a Szociális Bizottságba fogok bekerülni. Ez nagy felelősséggel jár, de ismerem az embereket, tudom, hogy ki az, akinek tényleg szüksége van segítségre, és ki az, aki csak sumákol. Sok idénymunkást foglalkoztatunk, talán ennek is köszönhető a megválasztásom is. A szavazók több mint negyven százaléka voksolt rám. Rettentő hálás vagyok ezért. Gondolom, érezték az emberek, hogy bízhatnak bennem, számíthatnak rám. Az is fontos momentum, hogy az eddig csak férfiakból álló szedresi testületben októbertől két nő is lesz.

Kicsit háttérbe szorul az írás

Bogdán Mária 1986 óta él Szedresen. Házas, két felnőtt gyermeke van. Férjével együtt ismert szamóca- és dinnyetermelő. (Férjének apja kezdte a dinnyézést a faluban, 1977-ben.) Emellett 15 éve ír verseket. Szerepeltek a művei több antológiában – a Tolna vármegyei szerzők Kézjegy-antológiáiban is –, és olvashatók a poet.hu illetve a 7torony.hu portálon. Önálló kötete kettő jent meg eddig: a Férfi, nő, főnix és a Kilógó szavak. Ismert, népszerű polgára a településnek, ami abból is látszik, hogy júniusban képviselővé választották. Az új testület októberben kezdi meg működését. Bogdán Mária a Szociális Bizottságban szeretne helyet kapni, mert azt a munkát érzi leginkább testhezállónak. Sok az elfoglaltsága, s érzi, hogy valamiről le kell majd mondania, hogy ne kerüljön időzavarba. Ez a valami – átmenetileg – a költészet lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában