Egy órával többet aludhatunk

4 órája

Óraátállítás: október 27-én, hajnali 3-kor

Az elmúlt két évben többször téma volt, hogy utoljára állítjuk át az órákat a nyári, majd a téli időszámításra. A ígéretből nem lett semmi. Idén az óraátállítás október 27-én, vasárnap hajnalban lesz.

Mauthner Ilona

Az óraátállítás - legyen az nyári vagy téli - minden évben kihívások elé állítja az embereket, hiszen a megváltozott időrendhez és annak mindennapi életünkre gyakorolt következményeihez való alkalmazkodás elkerülhetetlen. Óraátállítás legközelebb október 27-én lesz.

Óraátállítás: október 27-én, hajnali 3-kor hajnali 2 órára állítjuk az órákat, egy órával többet aludhatunk
Óraátállítás: október 27-én, hajnali 3-kor hajnali 2 órára állítjuk az órákat, egy órával többet aludhatunk
Fotó: Máté Zoltán / Forrás: MTI/Archív

Óraátállítás: most egy órával többet alhatunk

A téli óraátállításra idén október 27-én, vasárnap hajnalban kerül sor. Ekkor hajnali 3 órakor 2 órára állítjuk vissza az óráinkat, azaz egy órával tovább alhatunk. Az óraátállítás hagyományosan a téli időszámítás kezdetét jelzi, amikor is a napok rövidebbé válnak, és hamarabb sötétedik. Ez sokak számára jelentős hatással van a mindennapokra, legyen szó munkáról, közlekedésről, vagy akár a közérzetről.

Az eredeti cél az energiamegtakarítás volt

Az óraátállítás eredeti célja az volt, hogy az emberek a napfényes órák alatt több tevékenységet tudjanak végezni, és így energiát spóroljanak. A hosszabb világos nappalok segítik a villamosenergia-fogyasztás csökkentését, különösen az iparosodott országokban. Azonban az elmúlt években egyre több vita övezi az óraátállítást, mivel sokan azt állítják, hogy a modern életmód mellett az energiamegtakarítás már nem olyan jelentős, és inkább káros hatással van az emberek egészségére és közérzetére. A téli óraátállítás általában pozitívabb fogadtatásra talál, hiszen egy órával tovább lehet aludni. Azonban az időváltozás hatással van az emberi bioritmusra. A szervezetünknek időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az új időrendhez, ami különösen azok számára jelenthet kihívást, akik érzékenyebbek az alvási szokások megváltoztatására. Gyakori problémák lehetnek ilyenkor az alvászavarok, a koncentrációs nehézségek és a fáradtságérzet.

Már évek óta vita tárgya az óraátállítás 

Az Európai Unióban már évek óta vita tárgya az óraátállítás eltörlése. Öt évvel ezelőtt az Európai Parlament megszavazta, hogy az uniós országoknak 2021-ig dönteniük kell, hogy véglegesen a nyári vagy a téli időszámítást választják. Azonban a végleges döntés mind a mai napig nem született meg, így továbbra is évente kétszer állítjuk az órákat.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában