Életmentő segítség

2024.09.08. 08:57

Retro hangulatban vonzóbb volt a véradás

A gramofon régi slágereket játszik, a váróban nagyszüleink korát idéző bútorok, odébb az asztalon virsli, sör, mint a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben. A magyarázat erre a plafon alatt függő színes felirat: Retro véradás.

Szepesi László

Szekszárdon ez volt a hetedik retró véradás (a szerző fotója)

Többszáz éve már próbálták a vérátömlesztést, bő száz éve alkalmazzák a gyógyítók, s még napjainkban is pótolhatatlan a vér a gyógyításban. Egészséges emberek mentik meg ezzel betegek életét. Ezt szolgálja, segíti ez a véradás is, amelyet lassan húsz éve az esztendő egy napjára szerveznek meg országszerte, felidézve régi időket, ünnepélyesebbé, kedvesebbé, színesebbé változtatva az eseményt. 

Szekszárdon szombaton volt ez a retró nap, mikor az Országos Vérellátó Szolgálat itteni véradó központjánál, az Ybl Miklós utcában, gyakran tele volt a többi hétvégén üres parkoló. Reggel nyolctól délután négyig jöttek az emberek, s nem a virsliért, sörért, hanem azért, hogy segítsenek másoknak. Olyanoknak, akiket nem is ismernek, de tudják, hogy nekik a vérük az életet jelenti. Legtöbben már sokadszor voltak itt, egyikük, aki most tizedszer jött, így indokolta: ma időm is van, vérem is, miért ne segítenék. 

Szekszárdon ez volt a hetedik retró. Többen ehhez is öltöztek. Már korábban is jöttek korhű, pettyes szoknyában, most többen is ilyenben voltak. Itt volt az ifjabb korosztály is, volt, aki először adott vért, s szép számmal jöttek a rendszeres véradók is, úgymond a múltat idézni, mert mintegy nosztalgiából is tették ezt. 

Néhányan gyerekükkel jöttek, hogy megmutassák, milyen volt a világ az ő gyermekkorukban. A kicsik nézték, próbálgatták a számukra már ismeretlen írógépet, a lemezjátszót, miközben apu, anyu vért adott. 

Különleges nap volt ez a véradó központban dolgozóknak is.  Dr. Pászthy Vera, a szekszárdi területi vérellátó vezető főorvosa hozta a gramofont, s a legtöbb régi bakelitlemezt, a bútorokat is többen hozták. Az egyik irodában főtt a virsli, amely a véradások elengedhetetlen részét képezte egészen a kilencvenes évek végéig, a fridzsiderben pedig hűlt a sör. Bambi ugyan nem volt, de más üdítő, cukorka, édesség, meg egy színes retró táska járt minden véradónak. 

A véradással egészséges emberek mentik meg betegek életét (a szerző fotója)

Délután négyig 82-en adták vérüket, többször annyian, mint általában, a szokásos hétfői meg pénteki véradó napokon.  

Dr. Pászthy főorvos elmondta, minden egyes levett vérből van egy vérminta, azt Budapesten vizsgálják. A véradónként levett 450 milliliternyit pedig Pécsett, a régióközpontban centrifugálással három részre osztják. Lesz belőle vörösvérsejt koncentrátum, plazma, meg vérlemezke. Így egy donor adta vér három ember gyógyulását is segítheti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában