Előadás

2 órája

Szabályok nélkül nincs szabadság

Egymás megértését segíti elő, ha megismerjük és elfogadjuk a generációk közti különbségeket. Steigervald Krisztián generációkutató többek között erről is beszélt a bonyhádi közönségének.

Révészné Hanol Erzsébet

Steigervald Krisztián generációkutató volt az első alkalommal megrendezett Völgységi Tehetséggondozó Nap előadója. A programra nemcsak pedagógusokat vártak, az minden érdeklődő előtt nyitott volt, így szép számú közönség gyűlt össze kedden délután a bonyhádi művelődési központban. Arról hallhattak, hogy értékeink, tanult és tanulási képességeink miként változtak az elmúlt évtizedekben. Steigervald Krisztián az előadást megelőzően nyilatkozott lapunknak.

Steigervald Krisztián a Völgységi Tehetséggondozó Egyesület meghívására érkezett Bonyhádra
Steigervald Krisztián a Völgységi Tehetséggondozó Egyesület meghívására érkezett Bonyhádra
Fotó: Máte Réka

Steigervald Krisztián szerint első lépés az önismeret

Elmondta, hogy mivel nemcsak pedagógusuk ülnek a nézőtéren, így egyrészt oktatási, másrészt családi nevelési szempontból is megközelíti a témát. Kiemelte, hogy míg az életkor egy biológiai tényező, addig a generáció fogalma élmény-, tapasztalatgyűjteményt takar, amely alapján az adott időszakban születettek reagálnak a világ dolgaira. Ebben pedig hatalmas különbségek alakultak az elmúlt hatvan év során. Ennek elfogadása és megismerése a különböző generációk képviselői közti megértést is elősegíti.

A generációkutató szerint ebben az első lépés az önismeret, anélkül mások megértése sem lehetséges. Szülőként, pedagógusként erre kell rávezetni a gyerekeket is. Ugyanakkor globális kultúraváltás történt, és a szülői szerepek is megváltoztak. A mai szülők többsége X- (1964-1979 között születettek) és Y-generációs (1980-1994 között születettek). Ők hiába szeretnének visszanyúlni a régi mintákhoz, azok már nem működnek. Emellett számtalan bizonytalansági tényező jellemzi világunkat, és a szülők is bizonytalanok. Ezt kellene maguk mögött hagyniuk, mert máskülönben nem tudják megszabni a kereteket gyermekeik számára. Éppen ezért tudatos szülőségre van szükség. – Szabályok nélkül pedig nincs szabadság – hangsúlyozta Steigervald Krisztián. 

Arról is beszélt, hogy a gyerekek 12 éves korukig nem a szavakból értenek, hanem a családban látott mintákból tanulnak. A tehetséggondozásban ezért szerepe van annak is, hogy a gyermekkel foglalkozó pedagógus tisztában legyen azzal, hogy a fiatal milyen környezetben nevelkedik, mert az első hét év rendkívül meghatározó. Emellett fel kell ismerni, hogy ami működött harminc éve, az a mai gyerekeknél már nem működik. Máshogy kell őket megszólítani, máshogy tanulnak, máshogy működik a memóriájuk. Jóval több audiovizuálsi inger éri a 1995 és 2009 között született Z- és a 2010 után született Alfa-generáció tagjait, mint a korábbi generációk szülötteit.

Előadása során Steigervald Krisztián többször kiemelte, hogy egyik generáció sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, csak más. A születéskori valóság kihat a későbbi életünkre, és befolyásolja, miként viszonyulunk a világ dolgaihoz.

Bonyhádon nőtt fel

A rendezvényt a Völgységi Tehetséggondozó Egyesület szervezte. Somogyi János elnök elmondta, hogy ez volt az első szakmai napjuk, és örömére szolgál, hogy egy volt tanítványát láthatták vendégül. Steigervald Krisztián ugyanis bonyhádi származású, 18 éves koráig élt a városban, és a közönség soraiban több egykori tanára is helyet foglalt. Hanol Erzsébet

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában