Magyar Napok

2 órája

Temesvár volt Magyarország fővárosa

A kilencedik Temesvári Magyar Napok ünnepélyes megnyitóján Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket, kiemelve Temesvár különleges helyét a magyar történelemben, valamint a város gazdag multikulturális hagyományait.

Farkas Eszter

Temesvár, amely több nemzetiségű közösségeire és sokszínű múltjára méltán lehet büszke, fontos szerepet játszott a magyar történelemben. Potápi Árpád János ünnepi beszédében kiemelte, hogy Temesvár a magyar történelem egyik kulcsfontosságú helyszíne volt, és hangsúlyozta, hogy a magyarok számos olyan történelmi szerepet játszottak, amelyre nemcsak a magyarok, hanem a városban élő más nemzetiségek is büszkék lehetnek. 

Temesváron mondott beszédet Potápi Árpád János
Temesváron mondott beszédet Potápi Árpád János
Fotó: Facebook

„Néhány évig Temesvár volt Magyarország fővárosa, királyi székhelye 1323-ig, amíg I. Károly innen kiindulva vissza nem tudta foglalni a királyságot” – emelte ki az államtitkár. A magyar történelem nagy alakjai, mint Hunyadi János, Szapolyai János, vagy Dózsa György mind kapcsolódtak a városhoz, ahogy a hősiesen küzdő Losonczi István is, aki az 1552-es török ostrom idején védte a várat. Potápi Árpád János külön hangsúlyozta Tőkés László szerepét is a romániai kommunizmus bukásában, melynek kiindulópontja szintén Temesvár volt.

A Temesvári Magyar Napok alkalmával nemcsak a múlt emlékeit idézik fel, hanem a mai bánsági magyar közösség ünnepe is ez az esemény. Potápi Árpád János hangsúlyozta: „A Temesvári Magyar Napokon fontos felidézni a magyar emlékeket, de az ünnep elsősorban a bánsági városban ma élő magyar emberek ünnepe.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában