Új gazdasági akcióterv

1 órája

Állandósul a 13. havi nyugdíj, duplájára nő a gyermekek utáni adókedvezmény

A 13. havi nyugdíj állandósításával új korszak kezdődik a nyugdíjasok támogatásában, amely a jövő évi költségvetésben is megjelenik. Orbán Viktor szerint az intézkedés nemcsak az idősek anyagi biztonságát szolgálja, hanem a gazdasági növekedés lendületét is fenntartja. Az idősek világnapján a kormány ismételten kifejezte tiszteletét azok felé, akik egykor a nemzet újjáépítésében játszottak kulcsszerepet.

Balogh Éva

A magyar kormány új gazdasági akciótervet vezet be, amelynek egyik fő intézkedése a 13. havi nyugdíj állandósítása. Az akcióterv átfogó gazdaságpolitikai lépéseket tartalmaz. A 13. havi nyugdíj mellett szerepel benne a gyermekek után járó adókedvezmény megkétszerezése, egy új munkáshitel program a fiatalok számára, valamint tőkejuttatás a kis- és középvállalkozásoknak. Ezek a jövő évi költségvetésben már helyet kapnak.

13. havi nyugdíj
13. havi nyugdíj állandósításával új korszak kezdődik a nyugdíjasok támogatásában. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Állandósul a 13. havi nyugdíj

Orbán Viktor az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, szeptember 30-án jelentette be a 13. havi nyugdíj állandósítását, mely az új gazdaságpolitikai akcióterv egyik alapvető eleme. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az új gazdaságpolitika nem forradalmi reformokat vagy szocialista típusú intézkedéseket céloz meg, hanem egymásra épülő, fokozatos iparpolitikai és pénzügyi akcióterveket, amelyek célja a gazdasági növekedés stabil fenntartása.

A 13. havi nyugdíj bevezetése eredetileg a gazdasági válság enyhítése érdekében történt, és azóta is központi kérdés maradt a kormány számára. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarország gazdasági növekedése stabil alapot nyújt a 13. havi nyugdíj finanszírozásához, és céljuk, hogy a növekedés ütemét 3-6 százalék között tartsák. Az állandósított nyugdíj mellett a kormány más intézkedéseket is bevezet a gazdasági lendület fenntartására, például a munkáshitel és tőkejuttatás bevezetését a kis- és középvállalkozások támogatására, valamint a gyermekek után járó adókedvezmény megduplázását. 

Orbán Viktor szerint Magyarország képes lesz megvalósítani ezeket az ambiciózus célokat, még akkor is, ha Európában más országok nem tudnak hasonló növekedést elérni. 

– Ha kell, egyedül is meg kell csinálnunk, és meggyőződésem, hogy Magyarország meg is tudja csinálni – fogalmazott a miniszterelnök.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szintén Facebook-oldalán osztotta meg a jó hírt az idősek világnapján. Üzenetében azt írta: „Október 1. az idősek világnapja. Tiszteljük és megbecsüljük az időseket. Állandósítjuk a 13. havi nyugdíjat, továbbra is garantáljuk a nyugdíjak értékállóságát.” 

Tettekben megnyilvánuló megbecsülés

Az idősek világnapján, október 1-jén Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára videóüzenetben fejezte ki a kormány köszönetét a szépkorúaknak. Hangsúlyozta, hogy „a nemzeti kormány irányítása alatt nemcsak szavakkal, hanem konkrét intézkedésekkel is kifejezik tiszteletüket az idősek iránt”. A kormány célja, hogy az idős generációk életminőségét javítsa, és biztosítsa számukra a megélhetés és a biztonság feltételeit. A rezsicsökkentés eredményeképpen ma Magyarországon a nyugdíjasok fizetik a legalacsonyabb gáz- és áramárat Európában, és a 13. havi nyugdíj visszaadása is egy olyan intézkedés, amely közvetlenül javítja az idősek anyagi helyzetét. 2010 óta minden évben biztosítják az inflációkövető nyugdíjemelést. Zsigó Róbert nyilatkozata szerint az idősek biztosak lehetnek abban, hogy amíg nemzeti kormány van hatalmon, addig a biztonságuk elsődleges prioritás marad. 

A 13. havi nyugdíj állandósítása nemcsak a nyugdíjasok anyagi támogatásáról, hanem a megbecsülésükről is szól. Az idősek nemcsak a múlt őrzői, de fontos szereplői a jelen és a jövő formálásának, ezzel is biztosítva a társadalmi kohéziót és stabilitást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában