Káosz és pánik

3 órája

A legijesztőbb, hogy nem tudni pontosan merre fog lecsapni

A világ minden tájáról hallhattunk már rémisztő történeteket a természeti katasztrófákról, de az elmúlt napok eseményei Floridában valósággal sokkolták a helyieket és az ott élőket. A Milton hurrikán, majd a Helene névre keresztelt, és a nyomukban keletkező rengeteg tornádó többek halálát, és hatalmas károkat okozott. A szekszárdi származású Gurzó Richárd és családja éppen egy ilyen rémálomszerű helyzet közepébe csöppent, amikor a tornádók Florida nyugati partjától keletre terjedtek.

Bencze Péter

A 24 éves férfi azt nyilatkozta portálunknak, hogy Milton hurrikán miatt kialakuló tornádók rémisztően közel, mindössze 10-15 percre tomboltak lakhelyüktől. 

Gurzó Richárd és családja nagyjából 15 perc autóútra lakik attól a területtől, amit letarolt a Milton hurrikán.
Gurzó Richárd és családja nagyjából 15 perc autóútra lakik attól a területtől, amit letarolt a Milton hurrikán
Forrás: Beküldött fotó

Igazából a legijesztőbb része, hogy nem tudni pontosan merre fog menni, hol fognak kialakulni tornádók. Habár a hurrikan szele minket nem érintett, de a vele járó félelmet elhozta nekünk is

– nyilatkozta Richárd. Bár a hurrikánok maguk elkerülték Florida keleti partjait, a tornádók félelmetes erővel csaptak le a közelben, és az emberek pánikszerű felkészülésbe kezdtek. Az amerikai katasztrófafilmek valósággá váltak: a boltokban pillanatok alatt elfogyott a víz és az élelmiszer, míg a benzinkutaknál kígyózó sorok álltak. A hurrikán előtt egy nappal már minden zárva volt. Boltok, iskolák, minden, kivéve a benzinkutakat – emlékezett vissza Richárd.

Káosz és pánik a Milton hurrikán érkezése előtt

Floridában a Milton és a Helene hurrikánok már érkezésük előtt órási pánikot generáltak. Ráadásul, a távozásukat követően a tornádók, amelyek a hurrikánok szélviharainak szüleményei, végigsöpörtek az államon, lakosok millióit sodorva rémületbe. 

A tornádók nem válogatnak, egyetlen fa kidőlése is elég ahhoz, hogy halálos veszélyt jelentsen. Richárdék településén az éjszaka folyamán 75 kilométer per órás sebességű széllökések döntöttek fákat, szakították le az ágakat. Bár nagyobb kár szerencsére nem történt, az emberek másnap reggel aggódva nézték a leszakadt ágakat, a kidőlt fákat.

Egy hétre elegendő víz és élelmiszer

Richárdék, a többi lakóhoz hasonlóan, elkezdtek készleteket felhalmozni, mikor a hurrikán közeledését jelentették be. 

Amikor a boltban már nem találtam vizet vagy olyan élelmiszert, ami eláll, én is megijedtem

– vallotta be a szekszárdi származású férfi. Végül egy teljes hétre elegendő víz- és élelmiszerkészletet sikerült összevásárolnia, miközben Florida szinte teljesen lezárta kapuit a közelgő vihar előtt.

A pánik a tornádók árnyékában egyre csak nőtt. Az emberek rettegtek, hogy a következő pillanatban már az otthonaikra csap le a természeti erő. Az erős szél, az élelmiszerhiány és a pánikhangulat együttesen a túlélésért folytatott küzdelem emlékévé váltak. Richárd szerencsésnek mondhatja magát, hogy a tornádók végül nem söpörték el lakóhelyét, de a félelem hosszú időre a levegőben marad.

Hatalmas elemi erővel csaptak le a hurrikánok és tornádók Floridára
Hatalmas elemi erővel csaptak le a hurrikánok és tornádók Floridára.
Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP

A tornádók kegyetlen játéka

Nem egyedi jelenség, hogy a tornádók és a hurrikánok együtt járnak, és a közelgő hurrikánok még nagyobb tornádóveszélyt hoznak. A tornádók ereje és kiszámíthatatlansága miatt az emberek sokszor kiszolgáltatottnak érzik magukat, hiszen a technológia sem tudja pontosan megjósolni a tornádók útvonalát. Richárd beszámolója szerint a tornádók a hurrikán félelmét hozták el azoknak is, akik nem voltak közvetlenül érintettek a viharban.

Szakértők szerint a Milton és a Helene hurrikánon akár 55 millárd dollárnyi kárt is okozhattak Floridában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában