Legendás a híre

1 órája

Aki már 1956-ban zenekart alapított

Törkő József zenészi pályafutása sokak által ismert. Ma már legendás hírű tolnai és szekszárdi együttesekben játszott: Harmónia, Merrys, Delta, Szinkron, Horizont, Szekszárd Big Band stb. Már pécsi középiskolás korában, 1956-ban zenekart alapított.

Wessely Gábor

Mezőgazdasági gépész diplomáján már több mint hatvan éve száradt meg a tinta. A 83 éves Törkő József tolnai, de szekszárdi cégeknél – a Mezőgépnél és a Műszergyárban – dolgozott igen felőségteljes beosztásban: szerszámellátási csoportvezető volt, nyugdíjazásáig. Tiszteletet érdemlő dolog lenne ez magában is, akkor is, ha semmi mást nem tudnánk és nem mondanák róla. De tudunk és mondunk. Mégpedig azt, hogy zenészként országosan ismert. Rézfúvós és billentyűs hangszereken játszik, repertoárja széles, tartalmaz mindent a lakodalmas zenétől a jazzig. Neves alakja volt a tolnai és a szekszárdi könnyűzenei életnek a kezdetektől, a hatvanas évektől fogva.

Törkő József 1956-ban alapította első zenekarát
Törkő József tízéves korában kapta az első tangóharmonikáját A szerző fotója

Zenei tanulmányait a káplánnál kezdte

Az 1956-os év nemcsak a forradalom miatt volt emlékezetes számára. Pécsre került középiskolába, és zenekart alapított. A kornak megfelelő szórakoztató könnyűzenét, tánczenét, ötórai teákat játszottak az Úttörőházban. Az előzményeket így összegzi:

– Zenészcsaládban nőttem fel. Nagyapám tamburán játszott, apám és a bátyám hegedült. Tízéves koromban kaptam egy tangóharmonikát. Ment a házi muzsikálás. Zeneiskolák még nem voltak. Engem először a tolnai káplán, Hergerőder Miklós tanítgatott, aztán amikor áthelyezték a pécsi székesegyházba, egy pedagógus házaspárhoz, a Renczékhez jártam. Hetedikes-nyolcadikos koromban Ferenczi József volt az osztályfőnököm, aki megtanított trombitálni. Később jött a többi billentyűs hangszer, például az elektromos orgona, és más rézfúvósok, például a harsona.

Mindenkit ismert és mindenki ismerte

A hatvanas évek elején jött a twist, aztán a rock korszak, és a jazz is kezdte meghódítani Magyarországot. Körmenden volt főiskolás, ahol egy pesti zenésztársával big bandet alapított. A diplomaszerzést követően a tolnai Harmónia zenekar tagja lett, melynek vezetője Hegedüs József (Csibró), énekese Bercsi Ferenc volt. Aztán alakult a Merrys, 1968-ban, majd jöttek sorra a zenekarok; olykor párhuzamosan többel is vállalt fellépéseket, némelyikben fúvós, némelyikben billentyűs zenészként. Delta, Horizont, Szekszárdi Fúvószenekar, Szinkron, Szekszárd Big Band. Ez az időszak 2004-ig tartott. Szerepeltek a tévében, felléptek a fővárosban, eljutottak Ausztriába, Németországba és Franciaországba is. Mindenkit ismert és mindenki ismerte a megyei zenei életben. Erről így beszél:

– Sokat játszottam együtt Bolvári Józseffel, Keszthelyi Mártonnal, Schell Ferenccel, Pecze Istvánnal, Véghelyi Miklóssal és Prizsina Mihállyal. Megemlítem még Link Antalt is, akivel 2000-2005-ig lakodalmaztunk. A 2010-es évek elején meg a Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör énekkarát kísértem, a régi, kedves hangszeremmel, a tangóharmonikával. Kellemes meglepetésben volt részem nemrég, amikor egy budapesti koncerten, ahol nézőként ültem az első sorban, a szekszárdi származású jazz-zenész-műsorvezető, Pecze Balázs felismert, és azt mondta: „Ismertem egy tolnai zenészt, aki több hangszeren játszott, és gyerekkoromban olyan akartam lenni, mint ő.” Rám mutatott, megtapsoltak. Nagy élmény volt. 

Diákkorában versenyszerűen úszott

Törkő József 1941-ben született Hőgyészen. Pécsen érettségizett a gépipari technikumban 1960-ban, majd Körmenden szerzett mezőgazdasági gépész diplomát 1963-ban. Tolnára került, rövid ideig a selyemgyárban dolgozott, aztán a szekszárdi Gépjavító Vállalatnál (a későbbi Mezőgépnél) helyezkedett el, ahonnan 1979-ben áthívták a Műszergyárhoz. Onnan ment nyugdíjba 1997-ben. Ismert zenész, többnyire szintetizátoron, tangóharmonikán, harsonán és trombitán játszik. Már 1956-ban együttest alapított Pécsen, a Gépész zenekart. Később körmendi, tolnai és szekszárdi formációkban játszott tánczenét, jazzt, lakodalmast, twistet, beatet. Középiskolás korában versenyszerűen úszott. Pécsen városi bajnok volt pillangóban, Tolnán – a holtágon –, egy regionális versenyen, baranyai színekben második lett. Két gyereke, négy unokája van. Egyik unokáját segíti most a zeneiskolai tanulmányaiban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában