Napirend, kötelező elemekkel

4 órája

Alakuló ülések követik egymást

Jelentős feladat vár napokon, de legalábbis két héten belül vármegyénkben az önkormányzatokra. Alakuló üléseken kezdik el munkájukat az új testületek. A települési képviselők és a polgármesterek is esküt tesznek.

Szeri Árpád

Alakuló ülések sorozata zajlik le október közepéig vármegyénkben is. Azaz, hivatalosan is létrejönnek az új önkormányzatok, élükön az idén június 9-én megválasztott polgármesterekkel.

Egymás után tartják az alakuló üléseket az új képviselő testületek
A legutóbbi szekszárdi közgyűlésen Berlinger Attila polgármester emlékplakettet adott át a képviselőknek Fotó: Bencze Péter

A részletekről a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium által jegyzett Önkormányzati Hírlevél különszáma ad tájékoztatást. Mint azt a kiadvány közli, „a jelenleg hivatalban lévő képviselő-testületek és polgármesterek megbízatása 2024. október 1-jéig tart.” A Nemzeti Választási Iroda közleményében pedig az olvasható, hogy „a helyi és a nemzetiségi önkormányzatok alakuló üléseit 2024. október 1-ét követően 15 napon belülre kell összehívni, és a ma (június 9-én - a szerk.) megválasztott polgármesterek is csak októberben lépnek hivatalba.” Az ülést „a polgármester hívja össze és vezeti.”

Tegyük hozzá, kivételekre vármegyénkben is akadt példa. Hiszen néhány településen a választások idején – különböző okok miatt – betöltetlen volt a polgármesteri tisztség. Így az eredmény jogerőre emelkedését és a megbízólevél átvételét követően a megválasztott polgármesterek gyakorlatilag azonnal hivatalba léptek. Ez történt például Bátaapáti, Csikóstőttős, Medina községekben, valamint Szekszárd városban is. 

Alakuló ülések, időrendben

„A vármegyei közgyűlés alakuló ülését a választást (október 1-jét) követő tizenöt napon belül a korelnök hívja össze, és vezeti a vármegyei közgyűlés új elnökének szervezeti és működési szabályzat szerinti megválasztásának időpontjáig” – ad útmutatást ugyancsak az Önkormányzati Hírlevél különszáma. Ugyanígy a napirendi pontokról is. Ezek között szerepel – kötelező elemként – a képviselő-testület tagjainak eskütétele, az SZMSZ felülvizsgálata vagy annak előkészítése a következő ülésre, a polgármester eskütétele a képviselő-testület előtt, az alpolgármester, közgyűlés alelnöke megválasztása, eskütétele, valamint a polgármester, alpolgármester, közgyűlés elnöke, alelnöke illetményének, tiszteletdíjának megállapítása.

A települések többségében már kitűzték az alakuló ülések időpontját. Az október elsejei, keddi helyzetkép szerint az alább felsorolt városokban ekkor várható ez a jelentős önkormányzati esemény: Paks: október 4-e, péntek, 16 óra; Simontornya: október 7-e, hétfő, 14 óra; Tamási: október 7-e, hétfő, 15 óra; Nagymányok: október 8-a, kedd, 16 óra;  Tolna: október 9-e, szerda, 15 óra; Szekszárd: október 10-e, csütörtök, 14 óra; Bátaszék: október 11-e, péntek, 17 óra; Dombóvár: október 15-e, kedd, 16 óra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában