Fontos a rendszeres vízvizsgálat

2 órája

Árvíz után: veszélyben lehetnek a fúrt kutak

Túl vagyunk az ősz eleji nagy áradáson, mely érintette vármegyénk több települését is. Az árvízi elöntések következtében a fúrt kutak is veszélybe kerülhettek a szennyezett víz miatt, ami egészségügyi kockázatokat hordozhat a víz fogyasztóira nézve.

Mauthner Ilona

Vármegyénkben több ezer fúrt kút lehet, a pontos számukat azért nem tudjuk, mert a többség nincs nyilvántartva, nincs engedélye sem. Éppen emiatt nagy érdeklődés kísérte a fúrt kutak további sorsát – kell-e engedélyeztetni a már meglévőket, vagy mégsem. Végül a múlt év nyarán az Országgyűlés megszavazta, hogy nem kell engedély. Most az árvíz miatt kerül ismét reflektorfénybe a fúrt kutak helyzete.

Árvíz után veszélyben lehetnek a fúrt kutak Tolnában is, főleg a rosszul szigeteltek
Árvíz után veszélyben lehetnek a fúrt kutak Tolnában is, főleg a rosszul szigeteltek
Forrás: MW/illusztráció

A rosszul szigetelt fúrt kutak voltak veszélyben az adott körzetben

Tolnában az árvíz a paksi, a bölcskei szakaszt, a Siótorok körzetét, a bátai és a szekszárdi területek egy-egy szakaszát érintette. Egy általunk megkérdezett szekszárdi kútfúró szerint az árvíz leginkább a rosszabb műszaki állapotban lévő kutakat veszélyeztette. Ha a kút nincs megfelelően szigetelve vagy sérült, a szennyezett víz bejuthat a mélyebb vízadó rétegekbe is, amely komoly fertőzésveszélyt jelent. Ilyen esetekben kiemelten fontos, hogy az érintett területeken a kút tulajdonosai vízminőségi vizsgálatokat végeztessenek. De az árvíztől távolabb lévő fúrt kutak minőségét nem befolyásolta az árvíz Tolnában.

– Az ártérben lévő fúrt kutak – így Bóni-fokon, Karaszi-fokon vagy a Faddon, a Kenderáztató környékén, valamint Őcsényben lehetnek olyan kutak, melyek minőségére most jobban kell figyelni – mondta a szekszárdi kútfúró. Hozzátette, amikor kutat fúrnak ilyen területen, akkor gyakorlattá vált, hogy a 12 centis cső mellé körbe kavicsot tesznek, ami szigeteli a kintről jövő vizet. Az is gyakorlat, hogy az árvíz előtt körbe betonozzák a kutat, és bedugják a csövet, hogy ne menjen bele a szennyezett víz.

Fontos a rendszeres vízvizsgálat, különösen árvíz után 

Az árvízi hatásterületen található kutak vizsgálatát laboratóriumban kell elvégeztetni, hogy megbizonyosodjunk a víz tisztaságáról. Ha a kút vize szennyezett, a fogyasztása komoly egészségügyi kockázatot hordozhat. A víz laboratóriumi ellenőrzése javasolt minden olyan kút esetében, amelyet árvízi elöntés érintett.

Az érintett kutak helyzete változó lehet, mivel a szerkezetük és mélységük eltérő, ezért minden egyes esetet külön-külön kell megvizsgálni. Az OVF (Országos Vízügyi Főhatóságnak) javaslata, hogy a vizsgálatokat akkreditált laboratóriumban végeztessék, mivel ez biztosítja a legpontosabb eredményeket. A fúrt kutak tulajdonosai számára fontos a rendszeres vízvizsgálat, különösen árvíz után – derült ki az Országos Vízügyi Főhatóságnak a Magyar Nemzethez küldött közleményéből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában