Hajdan

1 órája

Elsüllyedt a Budapest nevű kotróhajó.

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

Fotó: Haggardous50000

110 ÉVE Kitüntetett katonatiszt földink. Várkonyi István bátaszéki jegyző, ki mint tart. hadnagy a 69. gyalogezredben századparancsnok, ez ideig két kitüntetés is érte. Először egyik felderítő szolgálata alkalmával az ellenség közelében tanúsított bátor és ügyes viselkedéséért József főherceg hadosztály-parancsnok szóbelileg dicsérte meg. Egy más alkalommal pedig századjával önálló elhatározása folytán teljesített gyors és hirtelen mozdulataival elért sikeréért írásbeli elismerést kapott. Jelenleg sebesüléséből kiépülve, de súlyos betegen fekszik. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. október 25.)

110 ÉVE Téli ajándék a katonáknak, özv. Traiber Tivadarné úrnő a hadbavonultak részére Szekszárdon egy bundabélést adott át a város katonaügyi osztályának a hadsegélyző hivatalhoz leendő továbbítás végett. Ezen nemeslelkű adomány buzdításul szolgáljon azoknak, akiknek módjukban áll nélkülözhető szőrméket a harctéren küzdők részére adományozni. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. október 25.)

110 ÉVE Szüret. Most már a szekszárdi hegyeken is befejezést nyert a szüret. A termés mennyisége általában közepesnek mondható, a minőség ellenben elég jó. Érdekes feljegyezni, hogy a lefolyt szüretelésben nagyon érezhető volt a munkáshiány. Akár hány helyen úri emberek puttonyoztak és úri leányok szüreteltek. Ez helyes és okos dolog is volt. Ha a jó Isten azt mérte ránk, hogy igazságos ügyünkért és édes hazánkért katonáinknak a csata mezőn küzdeniök kell, ne hagyjuk veszendőbe menni termésünket, amelyre éppen ilyen nehéz időben van a legnagyobb szükség. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. október 25.)

100 ÉVE Hősök emlékszobrának leleplezése Bogyiszlón. Múlt vasárnap leplezték le Bogyiszlón a 88 hősi halott emlékoszlopát nagy ünnepség mellett, amelyen részt vett többek között a honvédelmi miniszter képviseletében: Berzsenyi István huszárezredes, Pestmegye képviseletében Agorasztó Tivadar alispán, Szabóky Jenő nemzetgyűlési képviselő, Markó Jenő főszolgabíró, a tolnai huszárezred képviseletében Babits Gyula százados és Kalocsa város képviseletében Erdős Árpád. Az ünnepi beszédet dr. Markó Jenő főszolgabíró mondotta, amely után lehullott a lepel a Gorimbey Imre és Károly szobrászművészek által készített sikerült szoborról, amely egy szuronyrohamba menő honvédet ábrázol. (Tolnamegyei Ujság, 1924. október 25.)

100 ÉVE Szekszárdi cserkészek. A szekszárdi áll. Garay János reálgimnázium cserkészcsapatának lelkes vezetőjét, Éri Emil reálgimnáziumi rendes tanárt a közoktatásügyi miniszter az újpesti áll. reálgimnáziumhoz helyezte át. Folyó hó 16 án tartotta meg a cserkészcsapat alakuló ülését s ezen dr. Resch Aurél igazgató a csapatszervező reálgimnáziumi tanári testület megbízásából Haypál Benő testnevelési tanárra bízta a parancsnokságot. Az új parancsnok a legrégibb cserkésztisztek egyike. A háború előtti időben az ő vezetése mellett fejlődött ki a szekszárdi cserkészek csapata s midőn most ismét az ő szakavatott kezébe került a parancsnoki tiszt, bizalommal s jó reménységgel nézhetünk kiváló csapatunk további munkája elé. (Tolnamegyei Ujság, 1924. október 25.)

100 ÉVE Szekszárd város új rendőrkapitánya. A belügyminiszter Horti Béla rendőrtanácsost, a szekszárdi rendőrség vezetőjét saját kérelmére Budapestre helyezte át és a szekszárdi kapitányság vezetésével dr. Kiss Árpád rendőrtanácsost, a kaposvári kapitányság kihágási osztálya vezetőjét bízta meg. Az új kapitány állását ma foglalta el, a hivatal átadására Varga Lajos, a pécsi kerület főkapitánya is városunkba érkezett. (Tolnamegyei Ujság, 1924. október 25.)

90 ÉVE Elsüllyedt kotróhajó. A székesfehérvári kultúrmérnöki hivatal szekszárdi Siószabályozási kirendeltségének Budapest nevű kotróhajója a szekszárdi híd közelében elsüllyedt. A baleset úgy történt, hogy a kotró felfelé vontatása közben a vontatókötél elszakadt, a szabaddá lett Budapest a lendület következtében oldalra dűlt és kinyitott ablakain keresztül oly sok víz ömlött belé, hogy hamarosan fenékig süllyedt. Teherautón Budapestről hoztak percenkénti 70 hektoliter kapacitású szivattyút, amelynek segítségével ki akarják belőle a vizet szivattyúzni, hogy a hajó a víz színére emelkedhessék. (Tolnamegyei Ujság, 1934. október 25.)

90 ÉVE Súlyos végű orvtámadás. Lévai József ozorai legény a múlt szombaton többedmagával a kocsmában mulatott, ott összeszólalkozott Szabó József nevű régi haragosával és azután úgy tett, mintha hazament volna. Később Szabó is kiment a kocsmából, de alig tett egy pár lépést, Lévai rávetette magát és zsebkésével hátba szúrta. Majd amikor a szerencsétlen támadója felé fordult, a felbőszült ember tövig mellébe döfte kését. Szabó segítségért kiáltott, azután összerogyott. A mentők a szekszárdi közkórházba szállították, ahol azonnal súlyos műtétet végeztek rajta. Életben maradásához kevés a remény. (Tolnamegyei Ujság, 1934. október 25.)

90 ÉVE Kalaznói hősök emlékműve. Ünnepi díszbe öltözött október hó 21-én, vasárnap Kalaznó községe, hogy méltóképp megemlékezzék a világháborúban elesett 38 hősi halottjáról. Ragyogó őszi napsütésben, imponáló keretek közt leplezték le a kalaznói születésű dr. Schäfer Illés budapesti kereskedelmi iskolai tanár kezdeményezésére és bőkezű adományából, továbbá Lichtenstein Alfréd herceg kalaznói földbirtokos nagyobb hozzájárulásából és a község lakosainak áldozatkészségéből létesített hősök szobrát, amely Schmidmann László szobrászművész, fővárosi tanár remeke és művészi kifejezője annak a szép gondolatnak, hogy mily szerető, féltő gonddal ápolja az édesanya halálosan sebesült fiát. Az emlék a templom előtti téren áll. (Tolnamegyei Ujság, 1934. október 25.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában