Testvérek ünnepeltek

2 órája

Harminc éves a francia kapcsolat (galéria)

Jubileumot ünnepeltek csütörtökön este Szekszárdon a Babits Kulturális Központ márványtermében.

Szepesi László

Két testvérváros, a Párizs melletti Bezons és Szekszárd baráti társaságot alapított éppen harminc esztendeje. A találkozóra eljött a három évtizeddel ezelőtti esemény két szervezője, fő résztvevője, Marcel Prigent, a Comite de Jumelage elnöke és Kocsis Imre Antal, aki a társaság megalakításakor Szekszárd első embere volt.

Fisi Istvánné
Dr. Fisi Istvánné, a baráti társaság elnöke idézte fel az eltelt évtizedek történetét Fotó: Kiss Albert

Az ünnep résztvevőit – akik szinte valamennyien jártak már a francia testvérvárosban – Berlinger Attila, Szekszárd polgármestere köszöntötte. Említette, hogy ez a kapcsolat különleges Szekszárd, vagy akár a régiónk történetében is, mert az a két város között lassan 60 éve, 1967-ben kezdődött, s a második világháború után ez volt legelső, francia és magyar város között létrejött kapcsolat, s abban az időszakban messze túlmutatott az akkori politikai és társadalmi lehetőségeken. Azt követően pedig az eltelt évek alatt többezren utaztak egymás városába, ismerkedtek és barátkoztak egymással.

Kezdetben vállalati, munkásbrigádok, sportolók, művészek, majd a kialakult egyéni barátságok útján családok is. És 1992-október 13-án megalakult a Szekszárd-Bezons Baráti Társaság. A jeles alkalom tehát valójában 32 éve történt, ám két éve, talán a város vezetésének akkori viharai miatt, elmaradt az ünnep, ezt pótolták most.

A most megtartott jubileumon dr. Fisi Istvánné, a baráti társaság elnöke idézte fel az eltel évtizedeket. Beszélt arról, hogy már kezdetben hangsúlyt helyeztek a személyes kapcsolatok ápolására. Tették mindezt a két város kultúrájának megismerése jegyében, politikamentesen. Sorolta a sok utat, melyek során a Bartina táncosai, a Tücsök Zenés Színpad tagjai, diákok utaztak a testvérvárosba, hogy többször főzött a két nagyszerű szakács, Kovács János és Jean Pierre Allo mindkét helyen, hogy utaztak festők, szobrászok, kézművesek, borászok, pedagógusok, orvosok.

A társaság magyar elnöke után felidézte a közös múltat Marcel Prigent, a Comite de Jumelage elnöke is, méltatva a sok évtized emlékeit. Kocsis Imre Antal a kapcsolat jelentőségét tükrözve, említette a legelső találkozást, amikor együtt mentek a Jazz Quartettel, a Big Banddel, a Spirituálé együttessel, s hogy ott megismerkedtek a civil szervezetekkel, s később, évtizedeken keresztül nyomon követhették a párizsi külváros fejlődését.

A jubileumi estet színesebbé tették a baráti társasághoz kötődő együttesek, szerepeltek a Garay Gimnázium diákjai, a Bartina Néptánc Egyesület táncosai, a Tücsök Zenés Színpad szólistái, és két felnőtt magyarul és franciául idézte Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényének egyik megható fejezetét.

Marcel Prigent
Marcel Prigent, az alapító Comite de Jumelage elnöke méltatta a sok évtizedes barátságot Fotó: Kiss Albert

A jubileumi ünnep baráti beszélgetéssel folytatódott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában