A mözsi betelepülésre emlékeztek

6 órája

Háromszáz éve leltek itt új hazára a németek

Háromszáz éves jubileumot ünnepeltek szombaton Mözsön. Három évszázada kezdődött ugyanis a német betelepülés Mözsre.

Teol.hu

– Az első generáció a halál vadságával találkozott, a második a nélkülözéssel és csak a harmadiknak volt elegendő kenyere. Ilyen kemény élete volt őseinknek, míg szorgalmukkal jólétet teremtettek – fogalmazott a Mözsi Német Nemzetiségi Klub vezetője, a tolnai német nemzetiségi önkormányzat elnöke, a mözsi német betelepülés 300 éves évfordulóján, a Mözsi Emlékparkban rendezett  ünnepségen. 

A mözsi német betelepülésre emlékeztek szombaton, a színpadon kultúrműsor szórakoztatta a résztvevőket
Fotó: Mártonfai Dénes

A mözsi „svábok” is bizonyítottak 

A megemlékezésen Krémer György, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szekszárdi regionális irodavezetője is beszédet mondott. Többek között arról beszélt, hogy az elmúlt évszázadokban a „svábok”Mözsön is bebizonyították, hogy szívós, szorgalmas munkával, a spórolással, kard helyett ekével, vér helyett a munka verejtékével meg lehet hódítani a földet, ahová hívták őket. 

Az ünnepség végén a mözsi német klub és a tolnai városi önkormányzat jelen levő képviselői megkoszorúzták a mözsi betelepülés emlékművét, majd az eseményre érkezett német nemzetiségi művészeti csoportok tagjai egy közös dalt adtak elő. 

Német kórustalálkozóval folytatódott a jubileumi program

Az emmlékparkban rendezett ünnepség előtt a mözsi katolikus templomban német nyelvű szentmisét celebrált Wigand István, bonyhádi plébános. A megemlékezés után pedig a Mözsi Művelődési Házban, kórustalálkozóval folytatódott a program. A zsúfolásig megtelt kultúrházban Balogh Zoltán, Tolna polgármestere üdvözölte a megjelenteket, egyebek mellett méltatva a Mözsi Német Nemzetiségi Klub és a helyi német önkormányzat értékes hagyományőrző munkáját. 

A művelődési ház színpadán a kórusok előtt a mözsi német nemzetiségi óvoda, a Zöldkert óvoda nagycsoportos táncosai és a tolnai Wosinsky Mór Általános iskola német nemzetiségi tánccsoportja lépett fel. Majd a zombai Sonnenblume Német Nemzetiségi Kórus, a Kisdorog-teveli Wiesentail Kórus, a Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör Kórusa, a lánycsóki Liederkranz Kórus, végül a házigazda Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkara adott műsort. A jubileumi rendezvény vacsorával zárult.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában