Negyvenöt év

2 órája

Jubileumi ünnepséget tartott a Városi Bölcsőde

Ma már az ötvenedik életévükhöz közelítenek az intézmény első bölcsődései, hiszen negyvenöt éve kezdte működését Szekszárdon az akkor 6-os számú bölcsőde. Az intézmény ma Városi Bölcsőde néven működik, és szerdán megemlékeztek a jeles évfordulóról.

Révészné Hanol Erzsébet

Fennállása negyvenötödik évfordulóját ünnepli idén Szekszárdon a Városi Bölcsőde. A jubileum alkalmából szerdán tartottak ünnepséget, amelyen Tóth Nikolett intézményvezető köszöntötte a korábbi igazgatókat, a megjelent nyugdíjas dolgozókat és az önkormányzat képviseletében érkezett vendégeket.

A Városi Bölcsőde fennállásának negyvenötödik évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget
A Városi Bölcsőde fennállásának negyvenötödik évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget
(Fotó: Mártonfai Dénes)

Nagy várakozás előzte meg a bölcsőde nyitását

Beszédét Maria Montessori gondolataival kezdte, amely a bölcsődei nevelésben is jelen van: a kisgyermek fejlődésének szabadsága nem azt jelenti, hogy egyszerűen magukra hagyjuk, hanem, hogy segítő szeretettel emeljük köré a megfelelő környezetet. Tóth Nikolett kiemelte, hogy a bölcsődei nevelés középpontjában a gyermek áll. Amellett, hogy érzelmi és fizikai biztonságot nyújtanak számukra, hagyják, hogy a saját ütemükben fedezhessék fel a világot, és fejlődhessenek ez által.

Az intézményvezető részletes összegzést adott az elmúlt negyvenöt év bölcsődét érintő történéseiről. Elmondta, hogy az épülését fokozott figyelem kísérte, a szülők részéről nagy volt a várakozás, mivel az akkor már működő szekszárdi bölcsődékbe sok gyerek járt, nagy volt a zsúfoltság. Végül 1979. október 16-án a ma Városi Bölcsőde néven működő, akkor 6-os számú bölcsőde megkapta a működési engedélyt nyolcvan férőhellyel. Első vezetője Bihari Pálné, Ica néni volt, aki kollégáival otthonossá varázsolta az intézményt. Tóth Nikolett hozzátette, hogy ma már ugyan elképzelhetetlen lenne, de a nyitáskor még beszoktatás nélkül vitték a szülők a gyerekeket a bölcsődébe.

Jelenleg tíz csoporttal működik az intézmény
Jelenleg tíz csoporttal működik az intézmény
(Fotó: Mártonfai Dénes)

Elfogadó, befogadó és gyermekközpontú intézmény

További elődjeit – Kaltenecker Andrásnét, Rimai Rudolfnét és Mészárosné Wittner Boglárkát – is méltatta, valamint sorra vette azokat a fejlesztéseket, átalakításokat, amelyek az ő idejükben valósultak meg. Kitért arra is, hogy 1997-ben a szülők összefogása hozta létre az „Eszterlánc” Alapítványt, amely a Városi Bölcsőde szakmai eszközeinek, a gyermekek tárgyi környezetének fejlesztését szolgálja. Az intézmény jelenleg tíz csoporttal, 125 férőhellyel működik. – Fiatalos lendülettel, az elődöktől tanultakra építve folytatjuk a munkát. Elfogadó, befogadó és gyermekközpontú intézményként – zárta szavait Tóth Nikolett.

Az ünnepségen Mészárosné Wittner Boglárka kedves történeteket olvasott fel, a Hangszerelem Zenestúdió közreműködésével megalakult Szarvasbogár zenekar pedig Bródy János Mindannyian mások vagyunk című dalát adta elő, és elismeréseket is átadtak volt és jelenlegi dolgozóknak. Végül a város nevében Fusz György alpolgármester mondott köszöntőt, felidézve, hogy jól emlékszik az építkezésre. A főiskolai kar egykori dékánjaként pedig örömére szolgált, hogy az országban elsők között Szekszárdon indult annak idején csecsemő-és kisgyermeknevelő képzés. A programot intézménybejárás zárta, de persze tortával is készültek a jeles alkalomra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában