Biodiverzitás

3 órája

Együtt őrzik a Koppány-patak élővilágának sokszínűségét

A vízügyi és a természetvédelmi igazgatóság szoros együttműködése valósul meg vármegyénkben. A Koppány-patak élővilágának sokszínűségét szeretnék megőrizni.

Révészné Hanol Erzsébet

Forrás: DDNPI

A kis vízfolyások, mint amilyen vármegyénkben a Koppány-patak is, kulcsfontosságúak a biodiverzitás és az ökoszisztéma stabilitása szempontjából. Rendkívül fontos élőhelyei számos növény- és állatfajnak, táplálékot, vizet és búvó-, valamint szaporodóhelyet biztosítanak a vadon élő állatok számára, illetve fontos ökológiai folyosói mozgásuknak. Állatvilágukhoz tartoznak a vízimadarak, a kétéltűek és a gerinctelenek. Utóbbiak fontos táplálékforrást jelentenek a denevérek és hüllők számára.

Rendkívül gazdag a Koppány-patak élővilága
Forrás: DDNPI

A Koppány-patak mára egyre inkább ki van téve az éghajlati és antropogén hatásoknak, mivel több halastó is csapolja vízkészletét és szinte teljes hosszában mezőgazdasági területeken folyik keresztül. Regionálisan az egyik legfajgazdagabb édesvízi élőhelyként ismert, így döntő szerepet játszik a biodiverzitás fenntartásában. Megőrzése közös feladat – írják a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevelében.

A legnagyobb nyomást a mezőgazdasági, halászati és erdészeti vízelvezetés miatti módosítások, illetve a part menti növényzet gazdálkodási és más kezelése jelenti az ilyen területeken. Ezek nagymértékben meghatározzák a biológiai közösségek életfeltételeit. A természetvédelmi és vízügyi kezelő, felismerve a kooperáció szükségességét, egyeztetett a kezelés módjáról, idejéről.

A Koppány-patak Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Területre eső szakaszán a meder és part menti növényzet kezelését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tolna Vármegyei Szakaszmérnöksége végzi a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal szorosan együttműködve, szem előtt tartva a védett fajok élőhelyeinek megőrzését és a vízgazdálkodó fenntartási igényeit is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában