Diákok

2 órája

Közösségi szolgálat, hogy a világ jobb hely legyen

A Bezerédj sírkertet tették rendbe a napokban, és ebben középiskolás diákok is segédkeztek, gyűjtve ezzel a közösségi szolgálati óráikat. A közösségi szolgálat már elengedhetetlen része a középiskolások életének, hiszen az érettségi megszerzéséhez kötelezően teljesíteni kell 50 órát.

Balogh Éva

Szedres mellett, Hídjapusztán, a Bezerédj család ősi sírkertjében nyolc középiskolás diák serénykedik jókedvűen. A napsütötte délelőttön, a fák árnyékában lehullott ágakat szedegetnek, gereblyézik a leveleket, és gondosan tisztítják a mohával benőtt régi sírköveket. Megy a munka, közben a jókedvre és szórakozásra is marad energia. Nevetgélnek, beszélgetnek, de a munka nem áll meg: mindenki érzi, hogy fontos feladatot végeznek. A sírkertben, ahol a Bezerédj család több generációja nyugszik, a diákok az évszázados múlt emlékeit ápolják. Nemcsak az érettségihez szükséges közösségi szolgálati órákat gyűjtik, hanem egy darabka történelmet is kapnak megőrzésre útravalóként. 

közösségi szolgálat
A Bezerédj sírkert rendbetételébe segítettek be a diákok
Fotó: Beküldött

A Szedresi Sziget Egyesület, amely természetvédelemre és környezetvédelemre specializálódott, évről évre fogad középiskolás diákokat önkéntes munkára. Az egyesület célja, hogy a fiatalok megtapasztalják az önkéntesség örömét és hasznosságát. A környezetvédelem mellett olyan feladatokat is végeznek, mint faültetés, szemétszedés, valamint a Bezerédj sírkert rendbetétele. Benke Béla, az egyesület elnöke szerint a közösségi szolgálat nem csak arról szól, hogy a diákok dolgozzanak, hanem arról is, hogy közben jól érezzék magukat, és tartozzanak valahová. – A diákok választanak, milyen akciókhoz szeretnének csatlakozni, ezek nem kötelező jellegűek, hanem valóban önkéntes alapon működik az egész – mondta az elnök. 

Közösségi szolgálat a természetvédelemben

A természetvédelmi feladatok során nem csak a diákok, hanem a közösség is sokat nyer. A Bezerédj sírkert rendbetétele például nem csupán egy egyszerű feladat, hanem egyben tiszteletadás is a múlt iránt. A diákok tisztítják a mohás sírköveket, elhordják az ágakat, és részt vesznek a terület karbantartásában. Benke Béla kiemelte, hogy a fiatalok mindig lelkesen térnek vissza egy-egy sikeres akció után, hiszen látják, hogy munkájuknak kézzelfogható eredménye van. Az önkéntesség tehát nem csak a diákok számára hoz pozitív változásokat, hanem a közösség egészére nézve is. 

közösségi szolgálat
Közösségi szolgálat nélkül nincs érettségi, sem tapasztalat  
Fotó: Beküldött

A közösségi szolgálat előnyei a diákoknak

Az önkéntes munka nemcsak az érettségi feltételek teljesítéséhez kell, hanem életre szóló tapasztalatokat is ad. A Szekszárdi Garay János Gimnáziumban tavaly 320 diák teljesített közösségi szolgálatot. – Az idei kilencedikesek is rendkívüli lelkesedéssel és aktivitással vetik bele magukat a különféle önkéntes munkákba, legyen szó iskolán belüli vagy iskolán kívüli programokról – hangsúlyozza az iskola igazgatója, Huszárik Imre. 

A diákok számos területen szerezhetnek tapasztalatot önkéntes munkával. A gimánzium diákjai közül többen például öregotthonokat látogatnak, ahol versmondással és műsorokkal teszik színesebbé a bentlakók mindennapjait. Vannak olyan fiatalok, akik gyermekotthonban vállalnak közösségi feladatokat. 

A közösségi szolgálat tehát sokkal inkább élményt és fejlődést ad. A fiatalok korán beleláthatnak olyan területeibe is az életnek, amely helyzetekkel egyébként a mindennapokban nem találkoznának. Ezek a hatások pedig a legfontosabb időszakban formálják és alakítják világlátásukat és gondolkodásukat önmaguk helyéről és szerepéről a világban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában