Hajdan

3 órája

Maga alá temetett a föld. egy 16 éves fiút Dunaföldvárnál

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

110 ÉVE A zenekar búcsúzása. A háborús állapot következtében vándorútra kényszerülve a jó kedvvel együtt elfelejtett zenekarommal búcsúzni vagyok kénytelen Szekszárd város nagyérdemű közönségétől. Fiuméba vándorolunk. Köszönjük a hosszú évek lelkes pártolását. Sok szép idő vidám óráinak emléke fűződik Szekszárdon elnémult hegedűinkhez. Kérem Szekszárd zenétszerető közönségét, őrizze meg a vidám órák öröm emlékeit s ígérem, hogy a háború után zenekarommal újból visszajövünk Szekszárdra és nem csak „sírva vigadó”, de egy uj jobb idők bejövetelét jelző vidám zenével szórakoztathatjuk a hires bor és vigalom termő Szekszárd közönségét. Tartsanak meg bennünket jó emlékükben. Búcsúzunk a viszontlátás reményével. Szekszárd, 1914 október 10. Garay Lajos és zenekara. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. október 11.)

110 ÉVE Aranyat vasért. Kifogyhatatlan lapunknak ez a rovata, mert kifogyhatatlan vármegyénk nemes gondolkodású lakosságának szívjósága, honnan e rovatunk tárgyát meríti. Már eddig több mint hatszáz vasgyűrűt adott ki a Tolnamegyei Takarék és Hitelbank azok részére, kik aranyaikat, ékszereiket, pénzadományaikat a hazáért való mindent áldozás kifejtzéseképen a haza oltárára felajánlották. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. október 11.)

110 ÉVE Templomi, gyűjtés Őfelsége névnapján. Értény község jeles plébánosa, Fetter Gyula könyörgő ünnepi istentiszteletet tartott Őfelsége névnapja alkalmából, amikor is a sebesültek és a hadbavonultak itthonmaradott családjai segélyezésére templomi gyűjtést is eszközöltetett. A gyűjtés eredménye 29 korona, beküldetett Pécsre az egyházmegyei hatósághoz. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. október 11.)

100 ÉVE Megbicskázott csendőr. A borjádi búcsún a legények a korcsmában mulattak és verekedni kezdtek az ivóban. A korcsmáros leánya csendőrökért szaladt, akik be is hatoltak a zsúfolt helyiségbe, ahol a tömeget oszlásra szólították fel. Eközben Német Ferenc duhajkodó legényt valaki hátulról orron ütötte, mire ő visszafordult és Koroncz András csendőrt a sarokba nyomkodta. Koroncz nem tudta a fegyverét használni, rákiáltott tehát a vele volt Kiss próbacsendőrre, hogy szúrja meg a támadóját. Kiss próbacsendőr előbb felszólította Németet a dulakodás abbanhagyására, mikor azonban a felszólításnak nem lett foganatja, beledöfte a szuronyát Németh felső combjába. Mikor a csendőr e komoly fellépésére az emberek kimentek az ivóból, Koroncz csendőr észrevette, hogy a keze feje megsérült, sőt az oldalából is szivárog a vér. Levetette a zubbonyát és konstatálta, hogy bicskával a vékonyába szúrtak. Úgy őt, mint Németet kocsin bevitték a kölesdi orvoshoz, ahol bekötözték a sebeiket. Az ágyékon szúrt Németet, aki részegségével védekezik, a szekszárdi kórházban ápolják. (Tolnamegyei Ujság, 1924. október 11.)

100 ÉVE Maga alá temette a föld. Rivnyák József 16 éves dunaföldvári fiú homokot akart ásni a határban, hogy azt haza fuvarozza. Vigyázatlanul ásta azonban a homokgödröt, amely beomlott és a felszíni földdel együtt maga alá temettbe. Rivnyák ennek következtében belső zuzódásokat szenvedett és jobb lábszára eltörött. Bár hamarosan kiásták, sérüléseibe mégis belehalt. (Tolnamegyei Ujság, 1924. október 11.)

100 ÉVE  Egy kisleány halálos balesete. Simon János dunaföldvári mezőőr bement Vass István lakására, ahol a .forgópisztolyát a házbeiiek felé forditva piszkálgatni kezdte. A fegyver elsült és a golyó Vassék 3 éves Rózsika nevű leányának a hasüregébe fúródott. A szerencsétlen apróság 8 napi kínos szenvedés után meghalt. (Tolnamegyei Ujság, 1924. október 11.)

90 ÉVE Megölte a villámcsapás. Október 6-án nagy felhőszakadás, zivatar vonult át Dunaföldvár fölött. A szokatlan késő őszi zivatart heves égiháború kísérte, mely a község felé vezető magasfeszültségű villanyvezetékbe sújtott s a következő pillanatban sötétség borult Dunaföldvárra. A zivatarnak halálos áldozata is van. Hajas Révész János gazdálkodó kisfiával s kocsislegényével a község határában Hosszuvölgyből hazafelé igyekezett. Útközben érte őket a vihar s Hajas Révész János sebesen vágtatva, messze elhagyta kocsisát, aki egy másik kocsin igyekezett gazdája után. A kocsislegény arra lett figyelmes, hogy egy nagy villámlás után gazdája kocsija egyszerre megáll az útón. Mikor odaért, látta, hogy a pár parccel előbb lesújtott villám az apát fiával együtt agyonsújtotta. A lovak közül az egyik szintén elhullott. (Tolnamegyei Ujság, 1934. október 10.)

90 ÉVE Agyonütött a villanyáram egy decsi fiút. Cs. Könczöl János 15 éves decsi fiú szülei házának tatarozásánál segített. Munka közben véletlenül megfogta az utcai oszlopról a házba leágazó villanyvezetéket, mert azt hitte, hogy nincs benne áram. A 220 voltos áram a fiút azonnal megölte. (Tolnamegyei Ujság, 1934. október 10.)

90 ÉVE Kút tisztítás közben a mélybe zuhant. Till Ferenc 42 éves paksi pusztai gazdasági cseléd kút tisztítási munkálatok közben a vödörben a kútba akart ereszkedni, de a kút gémfája eltört és a szerencsétlen munkás lezuhant a mélységbe, ahol súlyos zúzódásokat szenvedett. (Tolnamegyei Ujság, 1934. október 13.)

60 ÉVE A hálátlan gazda.  A teveli Kossuth Termelőszövetkezetnek van egy fűkaszáló gépe. A nyári időszakban nagy segítségére volt a közös gazdaságnak, mivel jó néhány kézikaszás helyett dolgozott. Gazdái azonban nagyon hálátlanul bánnak vele, hetek óta a Hosszú hajtás dűlőben hever. Többen szóvá tették már a főagronómusnak hogy kár ezt a masinát az időjárás szeszélyeinek kitenni, valami védett helyre kellene huzatni, hiszen még jövőre is szükség lesz rá. De ő kézlegyintéssel válaszolt: – Előbb-utóbb úgy ócskavas lesz belőle. Úgy véljük, ha még sokáig a csillagos ég lesz a „fedele”, valóban a MÉH-telepen leli új otthonát. (Tolna Megyei Népújság, 1964. október 9.)

60 ÉVE Nyílik Medea királynő virága. A Tolna megyei erdők szélén, a réteken virágszőnyegeket alkot az őszi kikerics, vagy őszike. A lilás színű virágról azt tartotta az ókori legenda, hogy öreg embereket megfiatalító bájitalt készített belőle egykor Medea királynő. Az őszike hagymájából és magjából valóban köszvény és epekő elleni gyógyszert nyernek, s a növénynemesítéshez a colchicint vonják ki a növényből. Drogja azonban csak szigorúan orvosi ellenőrzéssel használható, mert mérges. (Tolna Megyei Népújság, 1964. október 9.)

60 ÉVE Izraeli vendég a tolnai halászati tsz-ben. Magyar szakemberek társaságában izraeli vendég tanulmányozta a tolnai Béke Halászati Tsz-t. A külföldi szakember megtekintette a szövetkezet 120 holdas nagy halastavát, amelyben húsz dekásról 1.80-2.00 kilósra nőttek egy év alatt a pontyok. Ebből a tóból mintegy 400 mázsa halat küldenek a piacokra a tolnai halászok az év végéig. A vendég úgy nyilatkozott, hogy a látottak alapján Izraelben is megpróbálkoznak a halastavi haltenyésztéssel. (Tolna Megyei Népújság, 1964. október 9.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában