Már a közös munkára koncentrál az új szekszárdi közgyűlés (galéria és videó)

Csütörtökön délután tartotta alakuló ülését a június 9-én megválasztott új szekszárdi közgyűlés. A tolnai vármegyeszékhelyen két alpolgármester segíti majd a városvezető munkáját, és négy bizottság felállításáról döntöttek. A cél, hogy a szekszárdi közgyűlés sokkal hatékonyabban működjön, mint az elmúlt években.

Bencze Péter

A közgyűlés nyitányaként – a Himnusz eléneklését követően – dr. Horváth Kálmán, Tolna vármegye főispánja köszöntötte a polgármestert, a képviselőket és a teremben megejelenteket. Mint mondta, kemény munkát követően végre olyan közgyűlés alakulhat meg Szekszárdon, amely az együttműködésre, a közös célok megvalósítására és a városlakók érdekeire koncentrál. A főispán ezt követően azt kérte a szekszárdi közgyűlés tagjaitól, hogy munkájuk során tanúsítsanak kellő alázatot és végezzék lelkiismeretesen a rájuk bízott feladatokat.

Letették esküjüket az új szekszárdi közgyűlés tagjai.
Letették esküjüket az új szekszárdi közgyűlés tagjai
Fotó: Makovics Kornel

Ezt követően dr. Takács Zita, a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnöke ismetette röviden a választással kapcsolatos legfontosabb információkat, kiemelve, hogy a június 9-i voksolások rendhagyóak voltak, hiszem egyszerre került sor a helyhatósági és az európai parlamenti szavazatok leadására. A HVB elnöke végül úgy fogalmazott: „Legyen Szekszárd az összefogás városa!“ Ehhez – amint fogalmazott – olyan városvezetésre van szükség, amely a helyi lakosokkal, civil szervezetekkel, egyházakkal és cégekkel is hatékonyan tud összefogni annak érdekében, hogy a tolnai vármegyeszékhely olyan település legyen, ahol valóban jó élni.

Dr. Takács Zita felszólalását követően a megválasztott és listáról bejutott önkormányzati képviselők eskütételére került sor, majd a közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) halaszthatatlan módosítását szavazták meg a tagok. Ezt követően Berlinger Attila polgármester rövid szünetet rendelt el, hogy a jegyző segítségével gondoskodjanak a módosított SZMSZ hatályba léptetéséről.

Átfogó gazdasági programot dolgoznak ki

A szünetet követő első napirend arról szólt, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény (Mötv.) értelmében minden településnek átfogó gazdasági stratégiát kell készítenie a 2024-2029 közötti időszakra vonatkozóan. Erre hat hónap áll rendelkezésre. A közgyűlés tagjai most arról szavaztak, hogy elkezdik a gazdasági program kidolgozásához szükséges egyeztetések szervezését, lebonyolítását.

Berlinger Attila ennek érdekében azt kérte a képviselőktől, hogy a  tervezési munkába vonják be a városi érdekegyeztető tanácsot és az ifjúsági érdekegyeztető fórumot, Horváth Istvánt, Tolna vármegye 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselőjét, a kereskedelmi és az agrárkamarákat, a Szekszárdi Tankerületi Központot, a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrumot, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karát, a Déli Agrárszakképzési Centrumot, valamint a Magyar Közút Zrt. Tolna Vármegyei Igazgatóságát. A közgyűlés tagjai az előterjesztést végül meg is szavazták.

Két alpolgármestert választottak

A közgyűlés tagjai ezt követően arról döntöttek, hogy a polgármester munkáját mostnatól két alpolgármester segíti majd. Máté Péter főállású alpolgármesterként a városüzemeltetési feladatokért felel, dr. Fusz György pedig a kulturális, ifjúságpolitiki, művészeti és a városmarketinggel összefüggő feladatok koordinálását irányítja a jövőben társadalmi megbízatásban. A képviselők megszavazták az előterjesztést, ezt követően pedig sor került az alpolgármesterek eskütételére.

Berlinger Attila ennek kapcsán azt mondta, a rendszerváltás óta Szekszárd akkor tudott igazán a helyiek érdekeinek megfelelően működni és fejlődni, amikor a mindenkori településvezetők munkáját két alpolgármester segítette.

Dr. Fusz György (bal oldalon elől) és Máté Péter Szekszárd új alpolgármesterei.
Dr. Fusz György (balra) és Máté Péter Szekszárd új alpolgármesterei Berlinger Attila polgármesterrel (jobbra)
Fotó: Makovics Kornél

Négy bizottság segíti a szekszárdi közgyűlés munkáját

A közgyűlés tagjai arról is döntöttek, átalakítják a korábbi ciklusban bevezetett bizottsági rendszert. A mostani döntés értelmében négy grémium segíti majd a közgyűlés munkáját. A cél az volt, hogy valamennyi képviselő részt vehessen a részfeladatok megoldásában, ezzel is arra törekedve, hogy egy-egy javaslat kidolgozását minél szélesebb körű társadalmi egyezetés előzze meg.

Az új struktúra szerint mostantól a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság elnöke Szollár Zoltán lesz. Az ő munkáját képviselőkként Móra Viktória, Szabó Noémi és Jantner Lászlóné segíti majd. Külsős tagokként pedig Gyurkovics János és Tamási Anna vesz részt a munkában.

A Kulturális, Turisztikai és Városmarketing Bizottság vezetőjének Koller Tamást; tagjainak Janó Attilánét, dr. Bali Ildikót, Faragó Zsolt képviselőket választották. Külsős tagokként Vadász Kata és Szavári Attila kerültek a bizottságba.

Az Ifjúsági, Sport és Köznevelési Bizottság elnöke Böröcz Máté lett. A grémiumba képviselőkként Szabó Noémi, Janó Attiláné, és Klézli Brigitta jutott be. A külsős tagok pedig Jámbor Attila és Gál Attila lettek.

A Szociális és Egészségügyi Bizottság elnökének Gréczy-Félegyházi Gyöngyvért bízta meg a közgyűlés. Tagok lettek még dr. Bali Ildikó, Móra Viktória és Bomba Gábor lettek. Külsős tagokként pedig dr. Főfai Klárát, valamint Kajos Endrét választották be.

Berlinger Attila ezt követően gratulált a bizottságok tagjainak, aki végül letették esküjüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában