Gyász

2 órája

Megemlékezés 1956-ról és Potápi Árpádról (galéria)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére október 23-án Váralja közössége ismét összegyűlt, hogy méltó módon tisztelegjen a szabadságért küzdő hősök előtt. A megemlékezés során a résztvevők külön figyelmet szenteltek Potápi Árpád János emlékének is, akinek tragikus elvesztése mélyen érintette a közösséget.

Farkas Eszter

Az október 23-ai megemlékezés különleges atmoszféráját a kulturális programok és a közösség összetartó ereje adta, amelyek együtt emelték ünnepivé és feledhetetlenné a napot. A rendezvényt Szőts Zoltán polgármester köszöntője nyitotta meg, amelyben szívhez szólóan méltatta az 1956-os események jelentőségét. Beszédében kiemelte a nemzeti összetartás fontosságát és a forradalom eszméinek maradandóságát. A polgármester szavai mélyen megérintették a résztvevőket, emlékeztette őket arra, hogy a szabadságért folytatott harc szelleme ma is élő példa.

A megemlékezésen köszöntőt mondott Váralja új polgármestere, Szőts Zoltán
A megemlékezésen köszöntőt mondott Váralja új polgármestere, Szőts Zoltán. Fotó: Beküldött fotó

Az ünnepi műsor első részében a váraljai gyermekek verses előadását hallhatták a jelenlévők. A fiatalok szavalatai az 1956-os hősök iránti tiszteletüket és a nemzeti összetartozás iránti büszkeségüket fejezték ki. A tiszta, őszinte szavak megható perceket szereztek a közönségnek, akik a jövő nemzedékének elhivatottságát hallgathatták.

Az érzelmek mélységeit hozta közel a közönséghez

A program folytatásában Nemes Blanka Boglárka, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója varázslatos fuvolajátékával ejtette ámulatba a hallgatóságot. A klasszikus dallamok fokozatosan emelték az ünnep hangulatát, méltó keretet adva a forradalom emlékének.

– Vranyák-Nagy Zsanett és Kazinczy Viktória Renáta közös verses előadása az érzelmek mélységeit hozta közel a közönséghez – tudtuk meg Árvai Zoltán, alpolgármestertől. A szabadságért vívott küzdelem, a magyar lélek erőssége és kitartása szavakba öntve hatotta át a teret, a résztvevők lelkét a haza iránti szeretet és elkötelezettség érzése töltötte meg.

Az ünnepi műsorban a zombai gyermekek néptáncos előadása is szerepelt, amely vidámságot és energiát hozott a megemlékezésbe. A hagyományos magyar néptánc egy élő kapcsolatot jelentett a múlt és a jelen között, emlékeztetve mindenkit a magyar kultúra gazdagságára és annak élő, továbbadandó erejére.

A zombai gyermekek táncos műsorral színesítették a programot
A zombai gyermekek táncos műsorral színesítették a programot
Fotó: Beküldött fotó

Megemlékezés Potápi Árpád Jánosról

Az esemény tiszteletteljes mozzanata Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár emlékének megidézése volt, aki tragikus hirtelenséggel hunyt el a közelmúltban. A Szózat elhangzása után egy perces néma csenddel rótták le tiszteletüket a jelenlévők az államtitkár emléke előtt.

Az ünnepi megemlékezést fáklyás díszmenet követte, amely a Jánosi György Közösségi Házhoz vezetett, ahol a nap zárásaként koszorúzással adóztak az 1956-os forradalom hőseinek. A közösség tagjai és az esemény résztvevői együtt rótták le tiszteletüket azok előtt, akik életüket adták a nemzet szabadságáért.

Az ünnepi megemlékezést fáklyás díszmenet követte. Fotó: Beküldött fotó

A nap végén Árvai Zoltán alpolgármester mondott zárszót, amelyben reményét fejezte ki, hogy a jövő nemzedékei tovább viszik Magyarország nemzeti ünnepeinek szellemiségét. A megemlékezést követően a résztvevőket vendégül látták a szervezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában