Jubileum

3 órája

A száz éve elhunyt tudós emléke előtt tisztelegnek

Paks Európa szerte ismert tudósára, a száz éve hunyt el. Palágyi Menyhértre emlékeznek Pakson.

Révészné Hanol Erzsébet

Palágyi Menyhért paksi születésű filozófus, irodalomtörténész, matematikus halálának 100. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát rendez a város önkormányzata október 24-én az Erzsébet Nagy Szállodában, majd a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár falán leleplezik a tudós emléktábláját. Mindezekről a napokban tartottak sajtótájékoztatót.

Dr. Hanol helytörténész, Fritz Mihály szobrászművész, Serdült Benke Éva nyugalmazott irodalomtanár és Süli János országgyűlési képviselő a leleplezésre váró emléktábla előtt
Dr. Hanol helytörténész, Fritz Mihály szobrászművész, Serdült Benke Éva nyugalmazott irodalomtanár és Süli János országgyűlési képviselő a leleplezésre váró emléktábla előtt
Fotó: Molnár Gyula

Süli János országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy méltó módon tudnak így tisztelegni Palágyi emléke előtt, és mivel a konferencia mindenki előtt nyitott, várnak minden érdeklődőt. Serdült Benke Éva nyugalmazott irodalomtanár a temesvári egyetemen tanító Toró professzor kezdeményezésére kezdte kutatni a Pakson született, zsidó származású, Európahírű tudós életét és munkásságát. Mindebből könyv is született, amelynek kiadásáért Gutai Istvánnak, a városi könyvtár nyugalmazott igazgatójának mondott köszönetet Serdült Benke Éva.

A sajtótájékoztatón az emlékművet alkotó Fritz Mihály szobrász művész hálás témának nevezte Palágyi Menyhért portréjának elkészítését, amelyhez egy fotó szolgált alapul, illetve Juhász Gyula Palágyival kapcsolatos gondoltai olvashatóak rajta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában