Gyász

3 órája

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Potápi Árpád János

Életének 58. évében elhunyt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Rónai Gábor

Szomorú hírt tett közzé Semjén Zsolt a közösségi oldalon. A miniszterelnök-helyettes a Facebook-on posztolta néhány perccel ezelőtt a bonyhádi származású politikus halálhírét. „Elment a magyar nemzetpolitika hű katonája. Isten veled, Árpád!” – írta Semjén Zsolt. 

„Potápi Árpád minden magyarért megharcolt, és most megpihent. Isten veled, Barátom! Hiányozni fogsz” – így köszönt el Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetpolitikáért felelős államtitkártól, Potápi Árpád Jánostól. 

Potápi Árpád János halálhíre sokkolta a Tolna vármegyei politikusokat 

– Középiskolás éveinket együtt töltöttük Bonyhádon, nagyon sokszor találkoztunk órák után is a gimnázium udvarán – emlékezett a több mint négy évtizede kezdődő barátságra Pintér Szilárd, Dombóvár polgármestere. – Az élet később úgy hozta, hogy mindketten polgármesterek lettünk: Potápi Árpád János Bonyhádon, jómagam Csikóstőttősön. De közben egy bonyhádi székhelyű cégnél voltam igazgató, ezért nem is tudnék olyan időszakot mondani, amikor kapcsolatunk ne lett volna folyamatos. Egy olyan barátom távozott, aki pótolhatatlan az életemben. Nagyon remélem, hogy a tőle örökölt hagyaték erőt ad ennek a nehéz időszaknak a túléléséhez. Valamint, nemcsak életben tartja, de sikerre is vezeti együtt elgondolt terveinket.

Pintér Szilárd a Facebookon azt írta, hogy „...A szavak most elfogytak...” 

– Egyelőre sokkhatás alatt vagyok, hiszen Árpival több mint húszéves barátság kötött össze, halála óriási veszteség mindannyiunknak – mondta megtörten Horváth István, a szekszárdi térség országgyűlési képviselője. – Egyszerűen képtelen vagyok elhinni és feldolgozni ezt a hírt. Most is éppen a régi képeket nézegetem, s egyszerűen felfoghatatlan, hogy tíz évvel ezelőtt egyszerre voltunk képviselők Árpival, Tóth Ferivel és Hirt Ferivel, ma pedig már egyikük sincs közöttünk – tette hozzá Horváth István, aki az alábbi poszttal búcsúzott. 

– Nehéz szavakat találni! – mondta dr. Horváth Kálmán, Tolna Vármegye főispánja, akit telefonon értünk utol, s már több forrásból értesült a szomorú hírről. – Ami most ebben a sokkos állapotban elsőre az eszembe jut, hogy egy nagyon tehetséges politikust, egy korrekt embert veszítettünk el. Kiváló polgármestere volt Bonyhádnak és kiváló országgyűlési képviselője térségének. Mindezeken felül nagy harcosa a határon túli magyarság érdekeinek, amelyekért – ezek szerint egészségét sem kímélve – rengeteget dolgozott. Alig tudom elhinni, hogy nincs többé – fogalmazott a főispán.

– Le vagyok sújtva! – szólt bele döbbenten a telefonba Süli János, a paksi térség országgyűlési képviselője. – Vasárnap még együtt voltunk a kihelyezett kormányülésen, ahol egy nagyon jót beszélgettünk. Panaszkodott, hogy fáj a dereka, fáj a lába, s mondtam is neki, hogy menjen el orvoshoz, vizsgáltassa ki magát. Harminc éve ismertük egymást, egyszerűen felfoghatatlan ez az egész. Akkoriban én még nem voltam politikus, az atomerőmű vezetőjeként dolgoztam, Árpi pedig nagyon jóban volt Tóth Ferivel, a paksi térség országgyűlési képviselőjével, így lettünk mi harcostársak! Egy nagyszerű ember, egy igaz barát volt, aki mindig a bonyhádi térség és Tolna vármegye felvirágoztatásáért dolgozott! – tette hozzá Süli János. 

Nemzeti tragédia, a szó szoros értelmében

Nemzeti tragédia, a szó szoros értelmében. Ezzel a megjegyzéssel fejezte ki megrendülését Orbán Attila. Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke kijelentette: Potápi Árpád János a nemzetpolitika élharcosa volt. 

– Személye pótolhatatlan – folytatta az elnök. – Közeli, baráti kapcsolatban voltunk, harcostársaknak számítottunk. Rengeteget segített nekünk, Tolna vármegyeieknek. Jómagam kiváltképp örömmel nyugtáztam és támogattam azon tevékenységét is, amit a határon túli magyarokért, nemzettársainkért végzett. Ebben, erdélyi származásúként, akinek rokonai máig ott élnek, személyesen is messzemenően érintett voltam. Mindent összegezve, elmondhatjuk róla, hogy eredményes munkája volt az élete – zárta Orbán Attila.

Az államtitkár 57 éves korában hunyt el – írta meg a Magyar Nemzet.

Potápi Árpád János

1967. március 28-án született Bonyhádon. 1985-ben érettségizett a bonyhádi Petőfi Sándor Gimnáziumban, 1985-1986-ban a bonyhádi Vörösmarty Mihály Általános Iskola képesítés nélküli nevelője volt. 1991-ben általános iskolai tanári oklevelet szerzett a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar nyelv és irodalom-történelem szakán, 1991 és 1994 között pedig elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a történelem szakot.

1991-től 1993-ig a szegedi Tarjánvárosi 4. Sz. Általános Iskola, 1993-tól pedig a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium tanára volt. 1998-tól 2011-ig a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke, 2004 és 2014 között pedig a völgységi kistérség önkormányzatai alkotta társulásnak elnöke volt. 2002-től 2014-ig Bonyhád polgármestereként tevékenykedett.

1993-ban kapcsolódott be a politikai életbe, az 1994-es országgyűlési választásokon a Fidesz bonyhádi kampányfőnöke volt. 2007-től a Tolna Megyei Választmány elnöke, 2011-től 2014 áprilisáig a Fidesz frakció egyik frakcióvezető-helyettese. 1998 óta egyéni mandátummal országgyűlési képviselő. 2022-ben hetedik alkalommal, nagy többséggel szerzett lakóhelyén, Tolna vármegye 2. számú, Dombóvár központú választókerületében országgyűlési képviselői mandátumot. 2011 és 2014 között az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke. 2014 óta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Oroszul és angolul társalgási szinten beszél, két gyermek édesapja.

Forrás: kormany.hu

Nyugodjon békében!
Fotó: MW

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában