Erdélyi látogatás

3 órája

Potápi Árpád János rangos kitüntetésben részesült Erdélyben

Erdélyben tett látogatást Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, aki vasárnap egy rangos kitüntetésben részesült Brassóban.

Farkas Eszter

Mozgalmas hétvégét tudhat maga mögött Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki október 4-e óta Erdélyben tartózkodik. Az első hivatalos programra ugyanis október 4-én, pénteken került sor, amikor részt vett a XIX. Őszi Hadjáraton Szentegyházán. A nap fénypontja az aradi vértanúkról való megemlékezés volt, melynek részeként szentmisére került sor a helyi római katolikus templomban, majd az államtitkár beszédet mondott a vértanúk emlékére. Kiemelte, hogy bár a vértanúk származásuk alapján nem mind magyarok voltak, közös sorsukat vállalták a magyar nemzettel. Ahogy fogalmazott: „Az a magyar, aki szívében magyar, aki közösséget vállal azzal a sorssal, amelyet az évszázadok rajzolnak ki a magyar nemzet számára."

Potápi Árpád János
Zajzoni Rab István-díjat vett át Brassóban Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Forrás:  Facebook

A szentegyházi esemény kiemelkedő pontja volt, hogy a helyi hagyományőrző huszárok és polgárok, közel 120 lovashuszár és 75 szekérnyi résztvevő, elevenítették fel az 1848-49-es szabadságharc emlékeit. Potápi méltatta a helyi közösség erőfeszítéseit a nemzeti hagyományok megőrzésében, különösen a Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesület munkáját.

Történelmi emlékezés és közösségi találkozás

Szombaton reggel, október 5-én, országgyűlési képviselőnk ismét Szentegyházán tartózkodott, ahol részt vett az Őszi Hadjárat hivatalos indulásán. A huszárok és hagyományőrzők a háromnapos rendezvény keretében az 1848-49-es forradalom eseményeit idézték fel. A verbuválás, a huszárcsapatok mozgásának bemutatása Kossuth Lajos korának szellemiségét idézte. A nap folyamán Potápi Árpád János ellátogatott a sepsiszentgyörgyi Őszi Vásárra és a Kürtőskalács-fesztiválra is, ahol részt vett a kürtőskalács versenyen. A találkozón erdélyi vezetőkkel, köztük Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével is találkozott.

Kitüntették Brassóban Potápi Árpád Jánost

Az államtitkár október 6-án két fontos eseményen is részt vett. Délelőtt Brassóban, a Reménység Háza református templomban tartott ünnepi istentisztelet keretében átvette a Zajzoni Rab István-díjat. Ezt a díjat 2006 óta ítélik oda olyan személyeknek, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a barcasági és az összmagyarság kulturális, oktatási, egyházi és gazdasági életében. Az államtitkár beszédében hangsúlyozta, milyen megtisztelő számára a díj átvétele, és hogy ez is megerősíti az összmagyarság iránti elkötelezettségét.

A nap második felében Kézdivásárhelyen mondott ünnepi beszédet, amelynek keretében felavatták a 13 aradi vértanú bronzplakettjeit. A beszéd során ismét kiemelte a nemzeti összetartozás fontosságát, hangsúlyozva, hogy „az a magyar, aki szívében magyar.” Az aradi vértanúk és a székely határőrök emlékére való megemlékezés méltó lezárása volt ennek a háromnapos erdélyi látogatásnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában