Honatya is volt az államtitkár

2 órája

Ekkor lesz az időközi választás

Szeri Árpád

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Potápi Árpád János államtitkár elhunytával Tolna vármegye 2. számú választókerülete országgyűlési képviselőjét is elvesztette. Megkérdeztük a Nemzeti Választási Irodát, hogy ebben az esetben mi a teendő. 

A NVI sajtóosztálya azt közölte, hogy „az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvény 19. paragrafusa szerint az egyéni választókerületben időközi választást kell tartani, ha a megválasztott egyéni választókerületi képviselő megbízatása megszűnik. A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 8. paragrafusa szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított százhúsz napon belülre kell kitűzni.

Nem lehet azonban kitűzni az országgyűlési képviselők időközi választását az országgyűlési képviselők általános választása évét megelőző év április 1. napja és az országgyűlési képviselők általános választásának napja közötti napra. A választást úgy kell kitűzni, hogy a magyarországi szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen. A szavazást vasárnap kell megtartani.

Az időközi választást fentiekre tekintettel 2024. december 30-a és 2025. február 14-e közötti vasárnap kell megtartani.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában