Kiállítás

2 órája

Pszichológiai Kultúra Hete – előadás a sorskönyvekről

A Pszichológiai Kultúra Hetének rendezvénysora egy kiállítás megnyitójával és egy interaktív beszélgetéssel kezdődött hétfőn késő délután Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban.

Szepesi László

Ezen a héten, október 10-én lesz a Lelki Egészség Világnapja. Ezt a Lelki Egészség Világszövetsége, a World Federation for Mental Health kezdeményezésére 1992 óta minden október megtartják. Szekszárdon a Mentálhigiénés Műhely a kezdetektől előadásokkal, kiállításokkal hívta fel a figyelmet az életünket jelentősen befolyásoló, sorsunkat formáló tényezőkre. Bő évtizede ehhez – országosan szinte egyedülálló módon – kapcsolódott a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Pszichiátriai Osztálya, s idén közösen rendezik Sorskönyvek, sorsfordító esélyeink címmel a péntek estig tartó programot a Pszichológiai Kultúra Hetén.  

A Pszichológiai Kultúra Hetén a nyitóelőadást Dr. Kertész Ágnes pszichiáter, osztályvezető főorvos tartotta
Fotó: A szerző felvétele

A nyitó kiállítás kezdetén Sili Károly megzenésített versekkel teremtette meg a témához illő hangulatot, majd Pócs Margitnak, a Mentálhigiénés műhely elnökének köszöntője után Borbandi Viktória szociális munkás mutatta be a pszichiátriai betegek munkáiból készült tárlatot, a mintegy félszáz alkotó több hónapos munkájával létrehozott imitált könyvtárat. A polcokon lelki életünkről, gondjainkról szóló könyvek rajzai, előttük töprengő olvasók. Ugyanis az egész hét a könyvekről szól, főleg egyről, az Eric Berne írta Sorskönyvről, amely arról szól, hogy sorsunk nem a csillagokban van megírva, hanem azt ezernyi születésünk előtti és utáni tényező formálja.

A kiállítás megnyitását egy interaktívvá, közös beszélgetéssé váló előadás követte, ahol dr. Kertész Ágnes pszichiáter, osztályvezető főorvos és Hermann Péter tapasztalati szakértő vezetésével halk zene mellett sorsukról beszéltek a résztvevők. Elmondták, hogyan alakult az életük, milyen hatások befolyásolták azt, hogyan íródott, íródik az ő sorskönyvük, kezdődően a nagyszülőktől örökölt mintáktól, a fogantatástól, a születésen át felnövekedésük során. Milyen emlékek voltak meghatározók, mi okozta, hogy kedélybetegek, szorongásosak lettek, s miként lehet ezt az életünk könyvét megváltoztatni, kedvezőbbé formálni. 

Szóba kerültek pozitív és negatív tényezők, például, hogy várt, vagy nem várt emberként jöttek a világra, majd az egyes életciklusokat vázoló tanulságos történetek. 

Kertész Ágnes főorvos asszony beszélt arról, melyek azok a külső meghatározó tényezők, amelyek befolyásolják a személyek életének alakulását. A bő kétórás eszmecsere során Hermann Péter is őszintén elmondta, miként lett függő, rabja az alkoholnak, majd a drognak, hogyan került a lefelé húzó örvénybe, s aztán miként sikerült mégis kikerülni ebből az ördögi spirálból. Most hivatásának tekinti, hogy segítsen megtalálni, megragadni a sorsfordító esélyt azoknak, akik gondokkal küzdenek.   

A Pszichológiai Kultúra Hetében, pénteken estig minden nap sorsunk jobbítását, kedvezőbbre fordítását célzó, segítő előadások, beszélgetések lesznek a Babits Kulturális központban.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában