A Pszichológiai Kultúra Hete

2 órája

Sorsfordító könyvekről szól az egész hét

Ezen a héten, október 10-én lesz a Lelki Egészség Világnapja. Ezt a Lelki Egészség Világszövetsége, a World Federation for Mental Health kezdeményezésére 1992 óta minden október megtartják.

Szepesi László

Pócs Margit, a Mentálhigiénés műhely elnöke mondott köszöntőt a kiállítás megnyitásakor (Fotó: Mártonfai Dénes)

Szekszárdon a Mentálhigiénés Műhely a kezdetektől előadásokkal, kiállításokkal hívta fel a figyelmet az életünket jelentősen befolyásoló, sorsunkat formáló tényezőkre. Bő évtizede ehhez – országosan szinte egyedülálló módon – kapcsolódott a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Pszichiátriai Osztálya, s idén a Babits Kulturális Központban közösen rendezik meg a Pszichológiai Kultúra Hetét. 

Ennek első rendezvénye egy kiállítás nyitása volt, ahol Sili Károly megzenésített versekkel teremtette meg a témához illő hangulatot, majd Pócs Margitnak, a Mentálhigiénés műhely elnökének köszöntője után Borbandi Viktória, szociális munkás mutatta be a pszichiátriai betegek munkáiból készült tárlatot, mintegy félszáz alkotó több hónapos munkával létrehozott imitált könyvtárat. Ugyanis az egész hét a könyvekről szól, legtöbbször egyről, az Eric Berne írta Sorskönyvről. 

A kiállítás megnyitását egy interaktívvá, közös beszélgetéssé váló előadás követte, ahol dr. Kertész Ágnes pszichiáter osztályvezető főorvos és Hermann Péter tapasztalati szakértő vezetésével, halk zene mellett, sorsukról beszéltek a résztvevők. Arról, hogyan alakult az életük, milyen hatások befolyásolták, hogyan íródott, íródik az ő sorskönyvük, kezdődően a nagyszülőktől örökölt mintáktól, a fogantatástól, a születésen át felnövekedésük során. Milyen emlékek voltak meghatározók, mi okozta, hogy kedélybetegek, szorongásosak lettek, s miként lehet ezt az életünk könyvét megváltoztatni, kedvezőbbé formálni.

A Pszichológiai Kultúra Hetének minden napján sorsunk jobbítását, kedvezőbbre fordítását célzó előadások, beszélgetések lesznek a Babits Kulturális központban.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában