Egészség

2 órája

Súlyos hiba miatt vonják ki ezt a gyógyszert a forgalomból

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) súlyos hibát talált az Algoflex Izom+Ízület 300 mg retard kapszulák egyik tételében, ezért visszahívják az érintett készítményeket a forgalomból.

Balogh Éva

Az Algoflex Izom+Ízület gyógyszer egyik gyártási tételében olyan hibát fedeztek fel, amely veszélyeztetheti a termék minőségét. Az NNGYK azonnali intézkedett, és a GV006 számú gyártási tétel forgalombóli kivonásáról döntött, miután egy ügyfél bejelentése után fény derült a bliszterezési folyamat során keletkezett hibára. A bliszterezési folyamat lényege, hogy a kapszulákat egyenként légmentesen, átlátszó műanyag tokokba helyezik, és a gyógyszereket alumíniumfóliával zárják le. Ha ebben a folyamatban hiba történik, akkor a gyógyszer elveszítheti hatékonyságát, és nem biztosított a megfelelő minőség. 

Súlyos hiba miatt vonják ki ezt  a gyógyszert a forgalomból
Egy tételt hívnak vissza a gyógyszerből Fotó: Shutterstock

A hatóságok azért döntöttek a tétel kivonása mellett, mert ez a gyártási hiba potenciálisan veszélyeztetheti a betegek egészségét. A hatóság hangsúlyozta, hogy a visszahívott gyógyszereket a betegek és az egészségügyi szolgáltatók kötelesek visszajuttatni, a gyógyszertárak pedig kicserélik az érintett tételeket.

Tolna vármegye számos gyógyszertárában elérhető az Algoflex Izom+Ízület 300 mg retard kapszula, így a visszahívás széleskörűen érinti a régió gyógyszertárait és a lakosokat. A hatóságok arra kérik a betegeket, hogy ha ebből a tételből vásároltak, haladéktalanul vigyék vissza a készítményt a gyógyszertárakba, ahol azt azonnal kicserélik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában