Az otthon melege

3 órája

A szociális tűzifa nélkül sokan lennének nehéz helyzetben

Nyakunkon a fűtési szezon. Ilyenkor már a legtöbben, legalább éjszakára felfűtik otthonaikat. Ebben segít idén is a 2011-ben elindított szociális tüzelőanyag program, aminek keretében a települési önkormányzatok juthatnak támogatáshoz. A megítélt pénzből tűzifát és szenet vásárolhatnak, amelyet a rászorulók és nehéz helyzetben élők között oszthatnak ki. Tolna vármegyében sok önkormányzat élt a szociális tűzifa lehetősével, és van ahol saját forrásból oldják meg a helyiek támogatását.

Bencze Péter

A központilag finanszírozott program során idén 2346 önkormányzat kapott költségvetési forrást szociális tűzifa, vagy kőszén beszerzésére, amit rászorulók kaphatnak meg. Tolna vármegyében több, mint egy évtizede fut sikeresen a szociális tűzifa program.

Bátaapátiban már nyáron gondoskodott az önkormányzat a szociális tűzifa beszerzéséről. Képünkön Koroknai Róbert polgármester (középen) és munkatársai éppen a méterbe vágott tüzelőt készítik elő a "kuglizáshoz"
Bátaapátiban már nyáron gondoskodotak a szociális tűzifa beszerzéséről. Képünkön Koroknai Róbert polgármester (középen) és munkatársai a méterbe vágott tüzelőt készítik elő a „kuglizáshoz”
Fotó: Makovics Kornel

A kistelepüléseken kincset ér a szociális tűzifa

Bátaapátiban már nyáron megkezdte az önkormányzat a rászorulóknak szánt szociális tűzifa beszerzését, így a Gemenci Erdészettől vásárolt, erdei köbméterbe vágott tüzelőből mintegy 27 köbméter mostanra a polgármesteri hivatal udvarára lett betermelve. Koroknai Róbert polgármester azt mondja, náluk a falu megbízásából egy vállalkozó összevágja és hasogatja a tüzelőt, mielőtt kiszállítják azt, így a rászorulóknak ezzel már nem kell dolgozniuk. A településvezető szerint ez különösen fontos, hiszen az igénylők közül többen egyedülálló idős emberek, akiknek ez a fajta gesztus hatalmas segítséget és komoly megtakarítást eredményez.

Sióagárd is hosszú évek óta résztvevője a szociális tűzifa programnak. Gerő Attila, a település polgármestere arról számolt be, hogy idén ugyanannyi tüzelőt tudtak beszerezni, mint egy évvel korábban: 44 erdei köbmétert. Ebből vélhetően minden igénylő családnak 2-2 köbmétert tudnak majd biztosítani.

Medina idén közel egymillió forintot kapott erre a célra az államtól. Lang Katalin, a településvezetője azt mondja, ez a pénz vélhetően elég lesz arra, hogy az igénylő családok mindegyikét tudják tüzelővel segíteni a szezonban.

A szociális tűzifa program több tízezer magyar családnak jelent segítséget a fűtési szezonban
A szociális tűzifa program több tízezer magyar családnak jelent segítséget a fűtési szezonban
Fotó: Makovics Kornel

Szekszárdon is segítik a rászorulókat

Szekszárd – mivel többen lakják mint 5000 fő – a központilag finanszírozott programra ugyan nem jogosult, ám a településen saját forrásból minden évben segítik a rászoruló családokat. Az önként vállalt népjóléti szolgáltatás keretében a vármegyeszékhelyen nem fát, hanem készpénzt adnak a rászorulóknak, akik májusban adhatják be pályázataikat. A pályázóként 120 ezer forint átvételére augusztól volt lehetőség. Idén mintegy 130 család jutott így kizárólag fűtésre fordítható összeghez. A városban működő rendszer szerint a helyi Humánszolgáltató Központ egyébként ellenőrizheti, hogy a támogatást valóban fűtésre fordítták-e a kedvezményezettek, és amennyiben a szakemberek ennek ellenkezőjét állapítják meg, úgy a trükközőket öt évig kizárthatják a pályázati rendszerből.

A szociális tüzelőanyag program keretében a rászorulók tűzifa és barnakőszén beszerzéséhez kaptak támogatást. A program 2011-es indulása óta a keretösszeg több mint hatszorosára nőtt, és idén 5 milliárd forintnyi segítséget nyújtott az 5 ezer fő alatti településeknek. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter döntése alapján 2346 önkormányzat kapott támogatást, hogy segítse a leginkább nélkülözőket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában