Adóügyek

2 órája

Tiltakoznak a kötelező Ügyfélkapu+ bevezetése ellen

Az Adótanácsadók Egyesülete határozottan ellenzi az Ügyfélkapu+ 2025. januári kötelező bevezetését. A szakemberek szerint a január 16-i határidő túl korai, és fél éves halasztást javasolnak, hogy a könyvelők, adótanácsadók és kisvállalkozások megfelelően felkészülhessenek az új rendszerre.

Balogh Éva

Az új rendszer nagy terhet róna a könyvelőkre és adótanácsadókra, különösen az év elején, amikor az előző év zárásával kapcsolatos feladatok miatt egyébként is rengeteg munkájuk van. A mikro- és kisvállalkozások sincsenek még kellően felkészülve az átállásra.

Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

Az egyesület szerint legalább fél év haladékra lenne szükség ahhoz, hogy minden érintett nyugodtan felkészülhessen az Ügyfélkapu+ használatára. Bár a rendszer bevezetésének célja az informatikai biztonság javítása és a felhasználói adatok védelme, a szakértők szerint a jelenlegi határidő túlságosan szoros, és nem veszi figyelembe a könyvelők és ügyfeleik valós helyzetét. Az Adótanácsadók Egyesülete javaslatot küldött a kormányzati szerveknek, hogy módosítsák a bevezetési határidőt, és készen állnak együttműködni egy reális átállási ütemterv kidolgozásában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában