Gyalogszerrel

2 órája

Közel a célegyeneshez: Tolna vármegyéhez érkezik a II. Tisztelettúra

Kaposvár környékén túrázik Borsi Zsolt, hol egyedül, hogy másokkal – most éppen Endre Róberttel – azért, hogy a Rockenbauer Pál emlékét őrző 700 kilométeres túrát teljesítsék. A II. Tisztelettúra résztvevői október 12-én érkeznek meg a szekszárdi emlékházhoz.

Bencze Péter

A szeptember elején indult kaland csapata jelenleg Kaposszerdahely közelében halad, és már nincs messze a végállomástól, Szekszárdtól. Borsi Zsolt, a túra főszervezője, és társa, Endre Róbert hűségesen követik Rockenbauer Pál és alkotótársai nyomdokait, miközben az ...És még egymillió lépés... című ismeretterjesztő filmsorozat útvonalát járják be. A Tisztelettúra közel 700 kilométeres távját egy hónap alatt teljesítik, és minden lépésük egyfajta tisztelgés a legendás televíziós és természetjáró munkássága előtt.  

Borsi Zsolt (középen hátul) a Tisztelettúra teljesítése közben többször is találkozott más, a Kéktúra útvonalán gyaloglókkal.
Borsi Zsolt (középen hátul) a Tisztelettúra teljesítése közben többször is találkozott más, a Kéktúra útvonalán gyaloglókkal. Forrás:  Facebook

A következő állomás: Zengővárkony

A résztvevők hamarosan egy különösen fontos állomásra érnek, Zengővárkonyba, ahol Rockenbauer Pál sírjánál egy napos pihenőt tartanak. A szervezők célja, hogy megemlékezést tartsanak Rockenbauer emlékére, és itt lehetőséget biztosítanak a túrához csatlakozni kívánóknak is. A pihenőnap alatt kötetlen beszélgetéseket szerveznek a népszerű televíziós munkásságáról és az ismeretterjesztő filmek örökségéről. Ez a helyszín a túra lelki csúcspontjának tekinthető, hiszen itt minden résztvevő méltóképp tiszteleghet Rockenbauer és csapata előtt.

Tolna vármegye határa felé

Borsi Zsolték a tervek szerint október 10-én lépik át Tolna vármegye határát. A megérkezés a vármegyébe különösen fontos, hiszen Szekszárd, Borsi Zsolt szülővárosa, a túra végállomása, és maga az emlékház is itt található. A résztvevők ezt követően Grábócon töltenek egy éjszakát, ahol a helyi közösség szeretettel várja őket. Október 11-én innen indulnak tovább, hogy október 12-én érkezzenek meg a Szekszárdon található Rockenbauer Emlékházhoz, amely a túra hivatalos záróállomása lesz.

A zárószakaszon csatlakoznak az egykori alkotók

A túra utolsó szakasza különleges pillanatokkal szolgál majd, hiszen a legendás filmsorozat egykori alkotói közül többen is csatlakoznak a vándorokhoz. Borsi Zsolték a Lisztes-tetőn zárják útjukat, ahol az egykori Prjada-tanya található. Itt vették fel annak idején az ...És még egymillió lépés...  utolsó jeleneteit. Az épületet Borsi emlékházzá alakítja át. Ez a hely nem csupán a túra fizikai végállomása lesz, hanem egy olyan pont, ahol a múlt és a jelen találkozik – itt tiszteleghetnek a résztvevők azok előtt, akiknek életműve több generáción átívelő hatással volt a természetjárás és a televíziós ismeretterjesztés világára.

Szekszárd hírnevét is öregbíti a Tisztelettúra

A II. Tisztelettúra nemcsak tiszteletadás Rockenbauer Pál előtt, hanem Szekszárd városának és borainak hírét is viszi az országban. A túra során a résztvevők több települést is érintenek, ahol a helyi Bodri Pincészet borait ajándékozzák el, ezzel is népszerűsítve Szekszárd gazdag borkultúráját. Borsi Zsolt elmondása szerint fontos számára, hogy a túra során ne csak a természet szépségeit, hanem Szekszárd városának és borainak hagyományait is bemutassa.

Ahogy a Tisztelettúra a végéhez közeledik, a résztvevők nemcsak fizikai kihívásokkal néznek szembe, hanem lelkileg is felkészülnek a megérkezésre, amely október 12-én a szekszárdi Rockenbauer Emlékháznál teljesedik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában